Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Vrachtmaatschappij kritiek op Schipholtarieven voor lawaaiige toestellen

 |
 Geplaatst door: A Holwerda 
 |
 Bekeken: 805 
|
 Luchtvaartnieuws (nagekomen bericht) 
Vrachtmaatschappij kritiek op Schipholtarieven voor lawaaiige toestellen

26 april 2007 - De Russische vrachtmaatschappij AirBridge Cargo dreigt met strenge maatregelen tegen KLM als Schiphol doorgaat met de voorgenomen verhoging van de tarieven voor lawaaiige toestellen. “Als Schiphol ons blijft tegenwerken zullen wij de Russische regering vragen hetzelfde te doen tegen onze Nederlandse concurrenten”, zo zei CEO Stan Wraight in een interview met Luchtvaartnieuws.nl in Londen.


Wraight is boos omdat Schiphol begin 2008 de tarieven voor lawaaiige toestellen wil verhogen. In een reactie zegt Schiphol dat met name vrachtmaatschappijen veel geluidsruimte snoepen door met relatief oude toestellen naar de luchthaven te vliegen. Ook wordt vaak ’s nachts gevlogen, waardoor de geluidsruimte sneller opraakt.

AirBridge Cargo startte in 2005 met vrachtvluchten van Schiphol naar Moskou en Krasnoyarsk en gebruikt Boeing 747-200 vrachtvliegtuigen, die veel geluid produceren. Op Schiphol wordt het gebruik van dergelijke toestellen ontmoedigd door hogere landingsgelden in rekening te brengen. Gemiddeld ligt dat tarief tien procent hoger dan voor een relatief stil vliegtuig.

Schiphol snijdt zichzelf in de vingers
Wraight noemt het “niet eerlijk” dat Schiphol in 2008 de tarieven verder wil verhogen. “Schiphol snijdt zichzelf door dit soort maatregelen flink in de vingers. Veel vrachtmaatschappijen gebruiken oudere vliegtuigen. Als je gaat eisen dat er stillere vliegtuigen worden gebruikt, dan loop je als luchthaven het risico klanten te verliezen.”

Hij voegt toe dat een nieuw toestel niet zo gemakkelijk te krijgen is. “De productie voor nieuwe 747 vrachtvliegtuigen is tot 2013 uitverkocht en tweedehands toestellen zijn, door de vertraging van de A380, nauwelijks te vinden”. AirBridge heeft momenteel twee 747-400’s en vijf 747-8’s in bestelling, die op termijn naar Schiphol kunnen worden ingezet.

Volgens Schiphol is al langer bekend dat het gebruik van lawaaiige toestellen wordt ontmoedigd. De luchthaven voert al sinds 1995 een ontmoedigingsbeleid tegen oude toestellen.

Wat Schiphol kan, kunnen de Russen ook
Als Schiphol niet inbindt acht Wraight het niet meer dan logisch dat in Rusland dezelfde maatregelen worden genomen tegen KLM, dat in zijn ogen door Schiphol worden bevoordeeld. “Het is wel heel erg toevallig dat nét nu KLM-dochter Martinair haar oude 747’s vervangt door stillere toestellen de tarieven omhoog gaan”. Wraight wil het er niet bij laten zitten en dreigt een klacht in te dienen bij de Russische overheid.

“Wij komen met een paar vluchten per week naar Schiphol, produceren korte tijd geluid en uitstoot, en worden daarvoor bestraft. Eigenlijk zou KLM, die tientallen keren per week over Rusland vliegen en dus veel meer uitstoot produceert, ook meer moeten gaan betalen.”

Overigens zijn KLM en Martinair niet bang voor de dreigementen van Wraight. “Wij vliegen al jaren om Rusland heen, vanwege de hoge tarieven die nu al gehanteerd worden”, zo zegt Martinair-woordvoerder Erik van Doeselaar. Ook KLM voorziet geen echte problemen. “Wij hebben een uitstekende relatie met Rusland door onze samenwerking met Aeroflot”, zo verklaart woordvoerder Bart Koster aan Luchtvaartnieuws.nl.

Verkassen naar België
Mochten de regels op Schiphol niet worden versoepeld, dan sluit Wraight overigens niet uit dat AirBridge van de Nederlandse luchthaven vertrekt. Een verplaatsing van de operaties naar België, waar veel vrachtverkeer komt, behoort volgens Wraight tot één van de opties. “Dat zou jammer zijn voor Schiphol, die door dit soort milieuregels zijn ambitie om een groot vrachtknooppunt te worden niet haalt.”

 

 


Reacties op dit bericht