Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Vraagstuk over luchtvaart behoeft nationale oplossing en zorgvuldige besluitvorming

 |
 Geplaatst door: A Holwerda 
 |
 Bekeken: 927 
|
 Dorpsplein Enschede 
Vraagstuk over luchtvaart behoeft nationale oplossing en zorgvuldige besluitvorming

Wethouders Lelystad, Eindhoven en Enschede eensgezind in reactie op advies Alderstafel

De wethouders van Lelystad, Enschede en Eindhoven zien in het rapport Alders aanknopingspunten voor een goede nationale discussie over de toekomst van de luchtvaart in Nederland. Ze zijn het eens met de conclusie uit het rapport dat er een zorgvuldig besluitvormingsproces nodig is over dit onderwerp. De belangen van de regios en hun bewoners moeten hierin een prominente plaats krijgen. Een goede balans tussen leefbaarheid, economie en milieu zijn hierbij uitgangspunt.

Het advies van de Alderstafel, gericht aan het kabinet, gaat over de ontwikkeling van Schiphol op de middellange termijn (tot 2020). Alders voorziet een groei van de luchtvaart in Nederland en constateert dat deze niet volledig kan worden geaccommodeerd op Schiphol. Als Nederland in 2020 de totale marktvraag wil accommoderen is de inzet van regionale luchthavens als Eindhoven en Lelystad daarom noodzakelijk, concludeert Alders.

Voortouw
Wat betreft Lelystad, Eindhoven, en ook Enschede is het kabinet nu de aangewezen partij om het voortouw te nemen in de discussie: voor een volwaardige besluitvorming kan het niet anders dan dat de regios in dit proces participeren.

Voorwaarden
Uitgangspunt voor de regios is de kracht van hun regio. De belangen van de regios en hun bewoners moeten een prominente plaats krijgen in de discussie over het nationale luchtverkeer. Een goede balans tussen leefbaarheid, economie en milieu zijn hierbij uitgangspunt.

Gezamenlijk optreden
Met het gezamenlijk optreden willen de wethouders Jop Fackeldey, (Lelystad) Eric Helder (Enschede) en Mary Fiers (Eindhoven)  een waardevolle gesprekspartner zijn in het verdere besluitvormingsproces over de toekomst van de nationale luchtvaart. Dit vraagstuk behoeft een nationale oplossing en zorgvuldige besluitvorming.

De wethouders nodigen het kabinet, in het bijzonder Minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat en mevrouw Cramer van VROM, graag uit om in nauw overleg te treden over de positie van de regionale luchthavens in de Luchtvaartnota die dit jaar verschijnt.


Reacties op dit bericht

Geplaatst door Rob uit NULL

Toekomst: de gemeentes Haarlemmermeer, Haarlem, Leiden en alkmaar treden toe tot de nieuwe provincie Schiphol. De nieuwe commesaris vande koningin..... Cerfontaine.

"We zijn heel blij hiermee zegt Cerfontaine maar onze uiteindelijke wens is toch gehele onafhankelijkheid...met een eigen munt en paspoort! aldus Keizer Cerfontaine en de prinsen van KLM, Transavia!

Geplaatst door Ron Vesta uit Uitgeest

Je zit er niet ver naast.
Het toekomstig stadspark van Cerfontaines Schipholmetropool(AMA)ligt al tegen de bebouwing van de CAL gemeenten aan.
Het wordt de hoogste tijd dat regionaal bewustzijn (pvRC!) terugkeert en de politiek de kans krijgt om Schiphol Group & SADC -het gedoodverfd grondontwikkelbedrijf voor de hele AMA! - een halt toe te roepen.