Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Vooruitblik op toetreding KLM tot Skyteam

 |
 Geplaatst door: sijmen 
 |
 Bekeken: 1042 
|
 Luchtvaart =nieuws= 
Vooruitblik op toetreding KLM tot Skyteam

AMSTERDAM – De Nederlandse luchtvaartjournalist Arnold Burlage blikte vorige week in de Financiële Telegraaf vooruit op deze week als de KLM in New York officieel toetreedt tot de wereldwijde Skyteam alliantie. Maandag (13 september) zou de toetreding plaatsvinden. De combinatie Air France- KLM krijgt enkele dagen later, woensdag, een notering aan de effectenbeurzen van New York, Amsterdam en Parijs.

De ‘Koninklijke’ wordt, volgens de analyse in de Financiële Telegraaf, met de toetreding tot Skyteam onderdeel van een wereldmacht. “De marktleider moet de concurrentie aangaan met twee andere grote allianties: Star en One- World. Wie op bepaalde routes dominant is, kan geld verdienen”, stelt Arnold Burlage vast.

Drie bundelingen van vliegmaatschappijen gaan als gelegaliseerde kartels voor een belangrijk deel de toekomst van de wereldluchtvaart bepalen. Op de Noord-Atlantische route heeft de bilaterale samenwerking van KLM en Northwest Airlines de afgelopen zeven jaren ook al succesvol geschiedenis geschreven.

Partnermaatschappijen treden niet langer op als harde concurrenten, houden luchtreizigers in hetzelfde mandje en besparen op de kosten door zaken gezamenlijk te doen, aldus De Telegraaf. Met de historische ondertekening van het Skyteam-pact, overmorgen in New York, zijn de kaarten grotendeels geschud, meent de Luchtvaartjournalist.

Naast de definitieve ‘landing’ van Skyteam, dat naast KLM ook wordt uitgebreid met de Amerikaanse vliegreuzen Continental en Northwest Airlines, zijn de Star-alliantie rond Lufthansa en United Airlines en het OneWorld-vliegverbond rond British Airways en American Airlines bepalend in de wereldluchtvaart. Skyteam lijft binnenkort twee nieuwe partners in: het Russische Aeroflot en de Chinese maatschappij China Southern Airlines. De Star-alliantie hoopt in de toekomst op Air China als partner.

Arnold Burlage: “Partners van vliegallianties zullen komende jaren vermoedelijk even sterk gaan wisselen als profvoetballers van club veranderen, zo verwachten luchtvaartkenners. De transfers zullen een gevolg zijn van marktveranderingen, machtsspel of te grote gebiedsoverlappingen in één alliantie.”

Het Skyteam-vliegverbond, waartoe KLM volgende week toetreedt, wordt met een wereldwijd marktaandeel van ruim 27% al binnen korte tijd het machtigste verbond, dankzij de nieuwe partner in China. Vermoedelijk voorlopig, want andere allianties jagen ook onafgebroken op nieuwe partners en nieuwe mogelijkheden voor meer of groter marktaandeel.

Eenderde van de wereldmarkt is nog in handen van ‘onafhankelijke’ maatschappijen, waaronder de gigant Japanese Airlines.

Allianties zullen zich vooral op dominantie in bepaalde groeimarkten en regio’s richten. Azië is zo’n regio waarop de grote drie hun pijlen richten. Maar ook hegemonie op de Noord-Atlantische route en de verbindingen naar India en Zuid-Amerika staan in de aanvals- en verdedigingsplannen.

De Financiële Telegraaf roep in herinnering: Oud-topman John Dasburg van Northwest Airlines onderstreepte eens dat allianties dominantie tot doel hebben. “Indirect zorgt dat ook voor betere en hogere vliegtarieven. Allianties doen er daarom niet verstandig aan om elkaars routes op te zoeken. Dat betekent concurrentie en concurrentie kost geld.”


Reacties op dit bericht