Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Voorschriften luchtvaart houden geen rekening met reële leven

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 699 
|
 express.be 
Voorschriften luchtvaart houden geen rekening met reële leven

De voorschriften die in de luchtvaart worden gehanteerd, houden onvoldoende rekening met de levenssstijl van de piloten. Dat zeggen onderzoekers van het Institute of Lifelong Learning aan de University of Leicester. De Britse onderzoekers merken op dat meer dan 20 procent van de piloten toegeeft op het einde van hun shift al minstens achtentwintig uur niet meer geslapen te hebben. De onderzoekers stellen dan ook dat de gebrekkige regelgeving een gevaar betekent voor de veiligheid van de luchtvaart en zijn passagiers.

“De European Aviation Safety Agency (EASA) zal dit jaar een aantal nieuwe richtlijnen invoeren waarbij de limieten voor de vliegtijd zouden worden versoepeld,” voert de Britse onderzoeker Simon Bennett aan. “Studies hebben nochtans aangetoond dat het beoordelingsvermogen na achttien uur zonder slaap gevoelig wordt aangetast. Ook autobestuurders beseffen bijzonder goed dat ze op dat ogenblik niet meer in staat zijn om veilig het verkeer in te gaan. De limieten voor de vliegtijd kijken onvoldoende naar de reële levensstijl van piloten.”

“Er wordt geen rekening gehouden met de tijd die de piloten al wakker zijn vooraleer ze aan hun vlucht beginnen,” stipt Simon Bennett aan. “Evenmin wordt er gekeken naar de duur en de kwaliteit van de slaap of van de verplaatsingen die de piloten naar de luchthavens moeten maken. Evenmin wordt het vermoeiend karakter in de drukke luchtvaartcorridors in de regels opgenomen. De wettelijke limieten hebben geen enkele voeling met het reële leven. Een regelgeving die geen rekening houdt met de wetenschappelijke kennis of sociale context, leidt tot gevaarlijke situaties.” (MH)


Reacties op dit bericht