Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Voormalig topman Schiphol bekent fouten (Video)

 |
 Geplaatst door: webbeheer 
 |
 Bekeken: 1076 
|
 Netwerk 
Voormalig topman Schiphol bekent fouten (Video)

“We hadden moeten zeggen: er komt een nieuwe baan die voordelen biedt maar ú, Spaarndam, bent de klos”, aldus Gerlach Cerfontaine, voormalig president-directeur van Schiphol tegen het magazine Intermediair. Cerfontaine geeft in het interview toe dat er verkeerde informatie aan de bewoners van het dorpje onder de rook van Haarlem is verstrekt.

Volgens Cerfontaine kregen plaatsen zoals Spaarndam door de komst van de vijfde baan voor het eerst overlast en realiseerde men zich dit destijds niet voldoende. “... ook die mensen werd verkocht dat er minder geluidsoverlast kwam.”

In Netwerk reacties van de burgemeester van Haarlemmerliede en Spaarnwoude Bert Bruijn, bewoners van Spaarndam en een woordvoerder van Schiphol.

Om de video te kunnen zien dient u javascript te activeren


Reacties op dit bericht

Geplaatst door An uit NULL

Ach, deze haai is tandloos en doet er niet meer toe. Alle aandacht aan hem en ook andere nog zittende voormannen besteed is nutteloos.
Het zijn niet de voormannen, maar de kaderleden cq. hogere ambtenaren die het beleid vormgeven. De voormannen presenteren het slechts.
Een voorbeeld daarvan is de nieuwe metrolijn in A'dam. Eind zeventiger jaren was beloofd dat het tot 1 metrolijn zou blijven. De zoveelste belofte is weer eens gebroken.

Geplaatst door cns uit deltametropool

Genoemde gepensioneerde is thans aangesteld als "hoogleraar regionaal innovatie beleid" aan de universiteit van Maastricht. Kan de door hem gehanteerde methoden dus rustig blijven uitventen aan de komende generatie ambtenaren en managers. Daar zal het wel niet bij blijven, al blijft het de vraag of alle verdere nevenfuncties van dit heerschap wel in de openbaarheid zullen worden gebracht.

Geplaatst door jh Griese uit Amstelveen

Falende bestuurder? Wees hondsbrutaal.
Bert Wagendorp, Volkskrant 23-02-2009 14:32

Succesvol bestuurder worden? Wees hondsbrutaal en schaamteloos, en schuif verantwoordelijkheid af waar je maar kunt. Zoals bij de Noord-Zuidlijn.
In een interview met Intermediair gaf voormalig Schiphol-directeur Gerlach Cerfontaine vorige week toe dat hij over de aanleg van de Polderbaan flink had lopen liegen en bedriegen. Dat wisten we natuurlijk allang, maar het is goed dat het nog eens uit onverdachte bron, namelijk de leugenaar zelf, wordt bevestigd.

Cerfontaine: ‘Het werd zelfs al de milieubaan genoemd. Nonsens natuurlijk.’ Ja, nonsens natuurlijk.

Charmant de ogen uit de kop liegen

Vooral kleine dorpen rondom Schiphol, zoals Spaarndam, waren de klos. Toevallig was ik er een jaar of vijf geleden bij toen Cerfontaine in de lokale sporthal de bewoners toezegde dat het allemaal goed zou komen. Een jaar later was het allemaal nog veel erger.
Cerfontaine had op z’n hoge hakjes voor de zoveelste keer heel charmant de ogen uit z’n kop staan te liegen.

Wanneer je destijds in de krant zette wat Cerfontaine nu gewoon zelf toegeeft, hing een uur later zijn woordvoerder al aan de lijn bij de hoofdredacteur of kwam Cerfontaine hoogstpersoonlijk zijn beklag doen.

Nu zegt hij dit: ‘Er is in dat soort situaties geen tijd meer voor reflectie om de vraag te beantwoorden: jongens, is dit nu allemaal wel waar, wat we al dertig jaar met elkaar aan het beweren zijn?’

Dat was precies de vraag die Cerfontaine door de media keer op keer werd gesteld, en die hij telkens bevestigend beantwoordde: het was allemaal waar.

Maar het was dus allemaal níet waar.

Bestuurders, zei Cerfontaine in Intermediair, hebben nu eenmaal de neiging hun oplossingen steeds beter te gaan verkopen.

‘Het werd zelfs al de milieubaan genoemd. Nonsens natuurlijk.’
Tot ze hun eigen leugens geloven.

Geert

Zo iemand lijkt de bestuurder Geert Dales mij ook. Het zal mij benieuwen wanneer Dales een Cerfontainetje doet en toegeeft dat hij Amsterdam de Noord-Zuidlijn willens en wetens toch een beetje al te optimistisch door de strot heeft geduwd.

Gisteren was Dales bij Buitenhof, en het werd snel duidelijk dat het nog enige tijd zal duren, eer Geert Cerfontaines staat van deemoedigheid zal hebben bereikt. Hij begon maar meteen met een krachtig statement over de aanleg van de ondergrondse: ‘Vrijwel alles gaat goed.’

Failliet

Inmiddels heeft zijn metroplan zes jaar vertraging opgelopen, zijn de geraamde kosten (1,4 miljard) met een miljard euro opgelopen, dreigt Amsterdam failliet te gaan en verklaarde de afgetreden wethouder Herrema vorige week dat hij ook niet weet wat er gebeurt wanneer twee gigamollen straks een tunnel onder de drassige grachtengordel gaan boren.

Ik ben geen boorspecialist, maar ga maar uit van twee jaar extra bouwtijd (2019) en een half miljard extra kosten (3 miljard). Tevens ben ik blij dat ik niet in het centrum van Amsterdam woon, want voor je het weet staan er allemaal van die grijnzende Japanners voor je deur om het scheefste huis van de stad te fotograferen.

Schuld?

Volgens Geert Dales waren de vertraging en de kostenoverschrijding trouwens de schuld van ‘een klungelende aannemer’. Ook zijn voorgangers van D66 en GroenLinks gingen niet vrijuit en de staat deugde evenmin. Gerlach Cerfontaine achtte de Polderbaan-farce vooral de schuld van minister Tineke Netelenbos.

Ook succesvol bestuurder worden? Wees hondsbrutaal en schaamteloos – en schuif af waar je maar kunt.
Wanneer zal Geert Dales een Cerfon-
tainetje gaan doen?