Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Voorlopig geen stillere motoren AWACS

 |
 Geplaatst door: webbeheer 
 |
 Bekeken: 754 
|
 Spits 
Voorlopig geen stillere motoren AWACS

Voorlopig geen stillere motoren AWACSMAASTRICHT (ANP) - De eerste vijf of zes jaar komen er geen stillere motoren onder de AWACS-radarvliegtuigen van de basis Geilenkirchen bij Schinveld. Dat heeft staatssecretaris van Defensie Van der Knaap maandag laten weten tijdens een overleg met de provincie Limburg en de gemeente Onderbanken.

Kersten en de Limburgse gouverneur Frissen bespraken met minister Dekker (VROM) en de staatssecretarissen Van der Knaap en Van Geel (Milieu) de kwestie AWACS. Ook het voltallige college van burgemeester en wethouders van Onderbanken was bij dit overleg aanwezig.

Volgens Van der Knaap zijn stillere motoren een kwestie van lange adem, ook omdat de Verenigde Staten voor een belangrijk deel bepalen waaraan het geld wordt uitgegeven. Wel zei Van der Knaap goeie hoop te hebben dat dit jaar achthonderd oefenvluchten vanuit Geilenkirchen naar een ander NAVO-land verplaatst worden, zodat Schinveld en Brunssum minder overlast van geluid en fijnstof hebben.

Uitwisselen

Op verzoek van de NAVO liet het Rijk begin januari in Schinveld zes hectare bos kappen in de omgeving van het vliegveld. De NAVO wil dat nog eens veertien hectare worden afgezaagd. Minister Dekker liet weten dat een hectare er zeker aan moet geloven, over de dertien anderen kon ze nog geen uitsluitsel geven.

Verder is afgesproken dat er een vertrouwenscommissie komt die het wantrouwen tussen de verschillende overheden en tussen overheid en de inwoners van Schinveld moet wegnemen. Om dat te bereiken komt er ook een website, waarop alle betrokken partijen, inclusief de actiegroepen, hun informatie kunnen uitwisselen en met elkaar in discussie kunnen gaan.

Minister Dekker blijft voorlopig nog de gang van zaken rond de boskap bepalen vanuit Den Haag. De gemeente Onderbanken heeft hierop geen invloed meer. Over metingen van geluid en stofoverlast in Onderbanken en Brunssum zijn geen concrete afspraken gemaakt. De partijen gaan eerst onderzoeken aan welke criteria metingen moeten voldoen.


Reacties op dit bericht

Geplaatst door Wim Perlee uit Castricum

En maar kletsen en maar kletsen. De tactiek van het pappen en nat houden. Geef ze wat spiegeltjes en kraaltjes en het vertrouwen komt vanzelf terug bij de inwoners.
En we deden een poep en we deden een plas en alles bleef zoals het was. De inwoners van Schinveld worden zo het bos ingestuurd. Oh ja, welk bos?

Geplaatst door J.H.Griese uit Amstelveen

Ook daar weer: Optuigen van een vertrouwenscommissie
Nee Noem het dan maar de commissie van Wantrouwen !!

Jan Griese