Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Vooral klachten over verstoring van nachtrust

 |
 Geplaatst door: webbeheer 
 |
 Bekeken: 1199 
|
 NULL 
Vooral klachten over verstoring van nachtrust

ALKMAAR-Bij Meldpunt Schiphol zijn sinds de opening van de Polderbaan vooral klachten binnengekomen over verstoring van de nachtrust. Met name vluchten in de vroege ochtenduren leveren veel ergernis op.

Sinds 19 februari kunnen lezers van het Noordhollands Dagblad hun opmerkingen over vliegtuighinder kwijt bij het Meldpunt Schiphol. Aanleiding was de openstelling van de vijfde baan, Polderbaan gedoopt, die gefaseerd in gebruik genomen wordt. Voorlopig alleen ‘s nachts maar na in augustus ook overdag.

Tot nu toe zijn ruim honderd reacties ingediend waarvan het merendeel via de internetsite van de krant. Dertien lezers zijn positief over Schiphol en doen het geklaag over geluidshinder af als ‘gezeik’ van mensen die voorbij gaan aan het economische belang van Schiphol. Of ze vinden het ‘gezeur’ van mensen van Milieudefensie die niets beters te doen hebben.

De klagers daarentegen menen dat door de openstelling van de Polderbaan het woongenot in Noord-Holland ondergeschikt is gemaakt aan de expansiedrift van de luchthaven. ,,We zijn tien jaar geleden van Badhoevedorp naar Heiloo verhuisd en nu zitten we dus weer in de herrie. Waar moeten we nu nog naar toe?’‘, vraagt een klaagster uit Heiloo zich vertwijfeld af.

In elk geval niet naar Bergen en Castricum getuige het opmerkelijke aantal reacties uit deze toch tamelijk noordelijk gelegen gemeenten. In deze gemeenten, waar men zich tot voorkort ‘veilig’ waande voor de bulderende toestellen, blijken de gevolgen van de Polderbaan nu al merkbaar.

Herrie
Een inwoner van Castricum klaagt over toegenomen verkeer vanaf 24.00 uur van vliegtuigen die er voor de ingebruikname van de Polderbaan niet waren. Een mevrouw uit Bergen spreekt over ‘enorme herrie van vliegtuigen’.

In West-Friesland, nog verder van Schiphol vandaan, meldt een inwoner van Hensbroek overlast in de ochtenduren tussen 4.00 en 6.00 uur: ,,Dit was tot voor kort nooit het geval. Ik ben een lichte slaper en word hier wakker van.’’ En ook uit Ursem wordt een dergelijke klacht gemeld: ,,Elke nacht hinder op de gekste tijden zoals van 2.45 tot 5.36 uur.’‘

Uit Krommenie en Assendelft en omgeving zijn bij het meldpunt de meeste klachten binnengekomen. Bijna vijftig procent van de reacties komt uit het de Zaanstreek. ,,Als dit zo doorgaat kunnen ze Assendelft beter van de kaart vegen. Terwijl ze hier gewoon een woonwijk (Saendelft) bijbouwen. Arme mensen!’‘, verzucht een inwoonster van Assendelft. Een andere Assendelver heeft van 1 tot en met 6 maart minutieus de overlast bijgehouden en komt tot zo’n honderd meldingen.

Een lezeres uit Krommenie zegt ‘s ochtends om 5.00 uur wakker te worden en niet meer in slaap te kunnen komen. Ook beklaagt ze er zich over dat haar woning niet is geïsoleerd. Het isolatieprogramma dat in verband met de Polderbaan zou worden uitgevoerd, ligt achter op schema.


Reacties op dit bericht