Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Voor buitengebied Schiphol toch norm

 |
 Geplaatst door: webbeheer 
 |
 Bekeken: 777 
|
 Reformatorisch dagblad 
Voor buitengebied Schiphol toch norm

DEN HAAG - Bewoners van het buitengebied rondom Schiphol krijgen toch wettelijke bescherming tegen geluidsoverlast. Het kabinet wilde die maatregel voor mensen die wat verderaf van de luchthaven wonen, eerst niet nemen.

Staatssecretaris Van Geel van Milieu kondigde de ommezwaai van het kabinet woensdag aan in een debat met de Tweede Kamer. Die drong in meerderheid aan op meer bescherming van bewoners in het buitengebied. Hoe de wettelijke normen er precies uit komen te zien, is nog onduidelijk. Van Geel gaat daarover nog overleggen met staatssecretaris Schultz van Haegen van Verkeer.

Het kabinet wilde aanvankelijk inzetten op een convenant tussen de luchtvaartsector en gemeenten rondom Schiphol. Door afspraken te maken over meer groei en minder geluidsoverlast moesten beide partijen er samen uit zien te komen. PvdA-Kamerlid Samsom noemde het convenant woensdag echter een „nepbescherming.”

De Kamer richtte zijn pijlen woensdag niet alleen op geluidsnormen voor het buitengebied, maar ook op de zogeheten saldering. Daarbij mag herrie op de ene plaats met 1 decibel toenemen, zolang de overlast op een andere plaats met 1 decibel afneemt. Dat plan zal plaatselijk tot 25 procent meer geluidshinder leiden, aldus GroenLinkser Duyvendak. Ook de PvdA is er niet gelukkig mee. „Saldering is een heel slecht plan”, aldus Samsom. „Het is maatschappelijk totaal onverantwoord.”

Schultz van Haegen verweerde zich door te stellen dat de geluidshinder plaatselijk met hooguit 15 procent zal toenemen. Verder zei ze dat nader milieuonderzoek nog moet uitwijzen in hoeverre saldering haalbaar is. „We passen de milieunormen niet aan”, verzekerde de staatssecretaris.

De Kamer schortte zijn oordeel over de kabinetsplannen met Schiphol op tot het najaar. Volgens de VVD zijn de luchtvaartsector en omliggende gemeenten eerst aan zet om het convenant te sluiten. De PvdA wil dat Schultz van Haegen gaat onderzoeken of Schiphol ook een florerende luchthaven kan zijn als hij zich moet houden aan strenge milieu- en geluidsnormen.


Reacties op dit bericht