Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Vogels op Schiphol opgepast voor de ’Horck’

 |
 Geplaatst door: A Holwerda 
 |
 Bekeken: 1252 
|
 Trouw 
Vogels op Schiphol opgepast voor de ’Horck’

Rondom de luchthaven Schiphol vliegt sinds enkele weken een wel heel bijzondere vogel door de lucht.

De zogeheten ’Horck’, een elektrisch bestuurbare robotroofvogel, is het nieuwste middel om vogels de stuipen op het lijf te jagen. Die kunnen namelijk veel schade veroorzaken aan vliegtuigen.

De eerste resultaten zijn veelbelovend, aldus een woordvoerster van Schiphol vrijdag naar aanleiding van een artikel in De Telegraaf. De innovatieve aanwinst is een ontwerp van Robert Musters, een valkenier uit Enschede. De luchthaven gebruikt de zogeheten ornithokopter de komende maanden op proef.

Hoewel Musters niet teveel wil uitwijden over de exacte werking van zijn uitvinding, is wel bekend dat de robot zeker 70 kilometer per uur vliegt. Het apparaat heeft verder een vleugelspan van 1,08 meter en meet van snavel tot staart 60 centimeter. Hij vliegt bovendien op accu’s en is gemaakt van piepschuim en pvc. Volgens de ontwerper ziet de Horck eruit als een echte roofvogel en gedraagt hij zich ook zo.

De bediening van de vogelverschrikker doet Musters zelf. Mocht Schiphol de uitvinding definitief willen gebruiken, dan hebben mensen hiervoor speciaal een opleiding nodig. „Het is geen kinderspel”, aldus de zegsvrouw.

De luchthaven doet veel aan vogelverjaging, aangezien het gevaarlijk kan zijn als een diertje in de motor van een vliegtuig terecht komt. Bovendien veroorzaakt dat flinke schade. Volgens de woordvoerster zijn er 24 uur per dag mensen in dienst om vogels af te schrikken. Dat doen zij onder meer door rond te rijden in auto’s met daarop luidsprekers waaruit angstkreten klinken, of door te schieten met lichtkanonnen.


Reacties op dit bericht

Geplaatst door Willem uit Heemskerk

Naar wie is dat ding vernoemd?

Geplaatst door F. de Vos uit Monster

Wat is de prijs van de horck en waar is deze te krijgen?