Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Voertuigen Schiphol op duurzame diesel

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 878 
|
 verkeers bureausinfo.nl 
Voertuigen Schiphol op duurzame diesel

Alle voertuigen in het start- en landingsterrein van Amsterdam Airport Schiphol rijden vanaf september op duurzame diesel. Deze duurzame diesel is een bijproduct van duurzame biokerosine, gemaakt uit afgewerkt frituurvet.

Overeenkomst met SkyNRG
Amsterdam Airport Schiphol heeft een overeenkomst gesloten met SkyNRG voor de levering van 300.000 liter van deze duurzame diesel die vervolgens wordt bijgemengd met 700.000 liter fossiele diesel. De luchthaven verbruikt op jaarbasis ongeveer 1 miljoen liter.
De vervaardiging van de duurzame diesel gaat niet ten koste van de voedselproductie of van natuurgebied, realiseert een grote reductie in CO² emissies en kwalificeert zich daarmee als zeer duurzaam. De diesel wordt door SkyNRG geproduceerd in Antwerpen.
Alle voertuigen in het landingsterrein zoals de brandweerwagens, sneeuwvlootvoertuigen en auto’s van de vogelwacht rijden door gebruik van deze diesel duurzamer. De bijmenging met 30% duurzame diesel levert een CO²-reductie op van 25 procent.

Bijdrage aan klimaatvriendelijker luchtvaartsector
Op dit moment is duurzame diesel duurder dan gewone diesel. De meerkosten van deze overeenkomst voor Schiphol bedragen 150.000 euro. Met de levering van 300.000 liter duurzame diesel kan Schiphol een jaar vooruit.
Amsterdam Airport Schiphol wil met deze investering concreet bijdragen aan de overgang naar een klimaatvriendelijker luchtvaartsector. Om dezelfde reden steunt Schiphol ook het Corporate BioFuel Programme van KLM, waarmee KLM bedrijven in staat stelt om een deel van hun reizen op duurzame biobrandstof te gaan vliegen en daarmee de verdere ontwikkeling van biokerosine te stimuleren.
Schiphol en KLM hopen dat andere bedrijven op en rond de luchthaven zich zullen aansluiten. Hoe groter de vraag naar duurzame brandstof, hoe goedkoper deze geproduceerd kan worden en hoe gemakkelijk de doorbraak ervan wordt.

CR beleid
De investering in duurzame diesel past in het Corporate Responsibility-beleid van Schiphol, waarin klimaatvriendelijke luchtvaart en duurzame mobiliteit speerpunten zijn. Eerder deze zomer sloot Schiphol een contract voor de levering van 35 elektrische bussen voor het vervoer van reizigers tussen gate en vliegtuig. Daarnaast rijden er auto’s van Schiphol op aardgas met biogascertificaat en zijn elektrische auto’s onderdeel van het wagenpark.


Reacties op dit bericht

Geplaatst door Wim uit Castricum

De hier genoemde duurzame diesel is slechts voor een beperkt deel duurzaam.
En wat de echte duurzaamheid betreft, wanneer volgen de vliegtuigen?, want die worden bij elke aanpak van vervuiling buiten schot gehouden.

Geplaatst door Jaap uit Bussum

Ik citeer Milieudefensie: “Gebruikt frituurvet is geen afval. Het wordt ook nu al nuttig gebruikt, bijvoorbeeld voor het maken van zeep en elektriciteit. Wanneer KLM dit vet zou gaan gebruiken als biokerosine, moeten zeepfabrikanten en elektriciteitsbedrijven op andere grondstoffen overschakelen. Zeepbedrijven bijvoorbeeld op palmolie, dat geproduceerd wordt op grootschalige plantages in de tropen. “http://www.milieudefensie.nl/biomassa/biokerosine/advertentie-biokerosinevlucht-klm-naar-rio-20

Geplaatst door L.R. Aalegeiz uit IJmuiden

Even googlen levert al snel op wie er in de supervisory board zit...:

Michiel van Dorst, Accountable Manager, Deputy COO & Executive Vice President Flight Operations at KLM

Afgezien daarvan: een 747 kan zo'n 243.120 liter brandstof meenemen.

Windowdressing pur sang.