Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Vliegverkeer China overtreft VS binnen 20 jaar

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 828 
|
 nd.nl 
Vliegverkeer China overtreft VS binnen 20 jaar

Het luchtverkeer van, naar en in China gaat zo hard groeien dat de Verenigde Staten over twintig jaar voorbij zijn gestreefd als grootste vliegmarkt. Dat voorspelt de internationale brancheorganisatie IATA donderdag.

Het aantal luchtpassagiers groeit van 3,3 miljard dit jaar naar 7,3 miljard in 2034, voorspelt IATA. De koepel verwacht dat het wereldwijde vliegverkeer de komende jaren gemiddeld met 4,1 procent per jaar groeit. In China voorziet IATA een groei van 5,5 procent en in de VS 3,2 procent. Hierdoor komt het aantal passagiers in China in 2034 uit op 856 miljoen, tegen 559 miljoen in de VS.

Volgens het rapport krijgt Europa met 2,7 procent de laagste groei. Duitsland staat daardoor in 2034 niet langer in de top vijf van grootste vliegmarkten. De vijf bestaan dan uit China, de VS, India, Indonesië en Brazilië. Als Europa als één markt wordt gezien, steekt het continent met 1,4 miljard passagiers China in 2034 overigens nog wel de loef af.

Het groeivooruitzicht is volgens IATA-topman Tony Tyler ‘opwindend’. “Nu al is de sector goed voor 58 miljoen banen en 2,4 biljoen dollar aan economische activiteit. In twintig jaar zal dat 105 miljoen banen en zes biljoen dollar bbp worden.”

De groei van de sector heeft echter ook een flinke impact op het milieu, erkent IATA. De sector heeft een paar jaar geleden al beloofd in 2050 vijftig procent minder uit te stoten. Dat moet gebeuren door vanaf 2020 CO2-neutraal te groeien.

Auteur: Novum


Reacties op dit bericht

Geplaatst door Jaap uit Bussum