Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Vliegveld Twente mag openblijven

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1253 
|
 nu.nl 
Vliegveld Twente mag openblijven

Vliegveld Twente hoeft zijn poorten niet te sluiten. Dat is het gevolg van een uitspraak van de Raad van State.
Die oordeelde woensdag dat toenmalig minister van Defensie Hans Hillen in mei 2011 mocht weigeren het luchtvaartterrein te sluiten.
De rechtbank in Almelo had vorig jaar november geoordeeld dat de minister daar niet toe gerechtigd was.
Defensie wilde de weg voor de overgang naar een vliegveld voor de burgerluchtvaart openhouden, maar de rechtbank bracht daar tegenin dat er geen militair belang meer speelde.
Als die uitspraak in stand was gebleven, hadden de vliegschool en zweefvliegclub die de luchthaven nu gebruiken er na volgende week niet meer terechtgekund.

Ontwikkelen
Area Development Twente, een samenwerkingsverband van de provincie Overijssel en de gemeente Enschede, wil verdergaan met de ontwikkeling van het vliegveld. De uitspraak van de Raad van State zorgt ervoor dat het aanwijzings- en geluidszonebesluit toch in stand blijven, omdat nergens in de Luchtvaartwet staat dat een aanwijzing als luchtvaartterrein moet worden ingetrokken zodra het militaire gebruik is geëindigd.
Ook mocht de minister de overgang naar de burgerluchtvaart bij zijn besluit betrekken. Tegen de uitspraak is geen hoger beroep mogelijk.

Vliegverkeer
Gebiedsontwikkelaar ADT, investeerder Reggeborgh en exploitant Aviapartner willen op termijn minstens een vliegtuig per uur zien vertrekken of aankomen op Twente Airport.
Deze partijen hechten veel waarde aan het huidige vliegverkeer op de luchthaven, ook omdat dit een geleidelijke opstap vormt naar het grotere gebruik van de luchthaven vanaf 2016.
Er waren al voorbereidingen getroffen voor een eventuele overgangsregeling om de huidige gebruikers te kunnen laten vliegen, maar die procedure is ingetrokken, meldt ADT in een schriftelijke reactie.

Route
Uit het vliegrouteontwerp bleek vorige maand dat de eerste commerciële vluchten vanaf 2016 moeten kunnen vertrekken. Het consortium gaat uit van 930 duizend passagiers per jaar in 2030, maar dat zou ook het dubbele kunnen zijn.
De geluidsbelasting wordt volgens ADT minder dan tijdens het militaire gebruik van het terrein. De Europese Commissie buigt zich nog over de subsidie die het vliegveld krijgt van de provincie Overijssel en de gemeente Enschede voor de infrastructuur.


Reacties op dit bericht

Geplaatst door jhgriese uit Amstelveen

Tja,Juridisch mogelijk houdbaar, maar humaan niet meer van deze tijd. Net over de grens ligt een duits vliegveld.Laat de toeristen en Twentenaren genieten van hun rust