Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Vliegveld Lelystad mag groeien

 |
 Geplaatst door: A Holwerda 
 |
 Bekeken: 1075 
|
 Trouw 
Vliegveld Lelystad mag groeien

(Novum) - Vliegveld Lelystad mag uitbreiden. Voorlopig mag de luchthaven in de Flevopolder zich richten op de ontwikkeling van het zakelijk verkeer, in de toekomst is het de bedoeling dat ook grote Boeings kunnen starten en landen nabij Lelystad. Daartoe mag de landingsbaan worden verlengd, schrijft minister van Verkeer Camiel Eurlings (CDA) dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.

De Oostvaardersplassen moeten wel worden ontzien, het kabinet gaat daarom opdracht geven de aanvliegroutes te verleggen, zodat niet meer over het natuurgebied wordt gevlogen.

Het is de bedoeling dat vliegveld Lelystad op termijn rond de 35 duizend vluchten van Schiphol gaat overnemen als de nationale luchthaven niet verder kan groeien. Schiphol is de eigenaar van het vliegveld in de Flevopolder. De huidige lengte van 1250 meter is echter te kort voor grotere vliegtuigen als de Boeing 737.

Eurlings geeft toestemming voor een verlenging tot 2100 meter, maar wanneer dat gebeurt is niet bekend. Als gevolg van de economische crisis groeit ook het vliegverkeer minder snel dan gedacht. “Het is, gezien de vertraagde marktontwikkeling, niet realistisch om ervan uit te gaan dat er direct na het nemen van het besluit zal worden geïnvesteerd in een baanverlenging waardoor op Lelystad groter verkeer mogelijk wordt”, schrijft hij.

Tot die tijd mag vliegveld Lelystad zich ontwikkelen tot zakelijk vliegveld. Daarvoor mag de luchthaven ook tijdelijk meer geluidsoverlast veroorzaken. Zodra de langere startbaan wel een feit is, mogen er jaarlijks vijfduizend grotere vliegtuigen starten en landen. Ook staat Eurlings toe dat er een vorm van luchtverkeersleiding komt.

De Tweede Kamer debatteert donderdag met de bewindsman over vliegveld Lelystad. De provincie Flevoland laat in een reactie weten blij te zijn met het aangekondigde besluit. Het kan dienen als een ‘katalysator voor de regionale economische ontwikkeling’ van ‘s lands jongste provincie, luidt de persverklaring. Het levert direct een verdubbeling van de werkgelegenheid op, van 350 naar zevenhonderd banen, rekent de provincie voor.


Reacties op dit bericht