Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Vliegveld Eelde verstoort kraanvogels Fochteloërveen

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 869 
|
 westerwoldeactueel.nl 
Vliegveld Eelde verstoort kraanvogels Fochteloërveen

EELDE – De kraanvogels doen het goed in het Fochteloërveen, zo goed dat er al paartjes zijn gesignaleerd buiten dat natuurgebied. Toch is er een ernstige bedreiging. De aanvliegroute naar vliegveld Eelde is verplaatst en gaat nu precies over het Fochteloërveen.

WetlandWacht Herman Feenstra van Vogelbescherming Nederland is enthousiast: “De kraanvogel broedt sinds 2001 in het Fochteloërveen. Sindsdien zijn er elk jaar kuikens geboren, met uitzondering van vorig jaar. Gelukkig zijn de kraanvogels het rampjaar 2011 goed te boven gekomen en gewoon weer aan het broeden geslagen. Er zijn maar liefst zeven kuikens uit het ei gekropen. Van die zeven jongen zijn er uiteindelijk drie uitgevlogen. Dat lijkt misschien weinig, maar van de meeste kraanvogelnesten komt één jong groot, dus eigenlijk een prima broedresultaat.

Toekomst voor de kraanvogels
Waarom doen de kraanvogels het eigenlijk zo goed in het Fochteloërveen? Feenstra: “Rust, nattigheid en voedsel vormen de absolute basisvoorzieningen voor de kraanvogel. Dat heb je hier volop. De kraanvogels broeden hier midden in het veengebied op kleine, kleddernatte eilandjes. Daar vinden ze die rust en voelen ze zich veilig. En het wordt de komende jaren nog aantrekkelijker voor kraanvogels. Meer dan 1000 hectare aan nieuwe natuur of vernat gebied komt er hier nog bij.”

Goed nieuws ook voor de omliggende natuurgebieden. Dit jaar broedde voor het eerst een paar kraanvogels succesvol in het Dwingelderveld. Dat ligt hemelsbreed zo’n 25 kilometer van het Fochteloërveen. En er is ook een paar gesignaleerd in de Engbertsdijksvenen. Zo is het Fochteloërveen steeds meer een bastion van waaruit de kraanvogels zich over de omgeving verspreiden.

Bedreiging door vliegveld Eelde
Ondanks deze rooskleurige toekomst is er helaas ook een bedreiging voor de kraanvogels: de luchtvaart. Herman Feenstra zucht: “De aanvliegroute voor vliegveld Eelde is verplaatst en loopt nu over het Fochteloërveen. Bulderende vliegtuigen komen hier laag over het stiltegebied. Het gebied is aangewezen als no flight area, maar er wordt weinig gedaan aan de overlast. Onbegrijpelijk dat een natuurparel en publiekslieveling als het Fochteloërveen niet beter wordt beschermd. En dat terwijl kraanvogels extreem gevoelig voor zijn voor verstoring. Er moet niet te lang gewacht worden met maatregelen, anders zijn we onze kraanvogels straks misschien wel weer kwijt.”

Bron: Natuurbericht


Reacties op dit bericht

Geplaatst door V.O.S. uit NULL

Verloedering. Onder. Schipholbeleid.

We zien hier hetzelfde gebeuren als bij Schiphol. "Bulderende vliegtuigen komen hier laag over. Er wordt niets gedaan aan de overlast." Enigzins aangepaste versie, maar de strekking is dezelfde. Overal waar de sector of aanverwanten hun tentakels uitspreiden, moeten mensen en dieren het onderspit delven. Nederland is boterzacht voor de sector en snoeihard voor een deel van haar inwoners. Democratie?

Mensen zoals WetlandWacht Herman Feenstra van Vogelbescherming Nederland, zo zouden er meer moeten zijn.

Geplaatst door cros op de helling uit deltametropool

100 organisaties met samen meer dan 1 miljoen leden hebben onlangs een manifest opgesteld. Aan de nieuwe regering vragen zij met klem om het "Groene hart" als Nationaal Landschap te handhaven en beschermen. Zie de website groenehart.nl !

Door het vernietigende beleid de laatste jaren is op Natuur & Landschap n.l. maar liefst 60% bezuinigd, dit terwijl de werkgroep van het Min. van Financien 20% per beleidsonderdeel had geadviseerd.

Boven Schiphol ligt het Nationaal Landschap Laag Holland. Onlangs zijn de kernwaarden uitgebreid omschreven, de bedreiging is echter minstens zo groot als bij het Groene Hart. Vanwege Schiphol en Metropoolvorming ligt er al een voorstel van GS om de vastgestelde stiltegebieden op te heffen en economisch gezien nog slechts op Schipholgebonden ontwikkelling in te zetten.
Met alle gevolgen vandien en onder de aggressieve beleidsterm SMASH!

Rest de vraag: kan voor "Laag Holland van Kust tot Kust" wellicht op dezelfde wijze opgekomen worden als tegenwicht tegen de kaalslag die door sector, het College van GS, het superministerie van I&M samen wordt aangericht?

Zie dit tevens als een oproep aan het PVRC bestuur om eens wat breder te denken en handelen dan het smalle pad van de - al lang in de ijskast gezette! - beloofde glijvluchten uit het Aldersakkoord.