Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Vliegtuiglawaai maakt je dikker

 |
 Geplaatst door: 2eHans 
 |
 Bekeken: 919 
|
 DeRedactie.be 
Vliegtuiglawaai maakt je dikker

Als je systematisch wordt blootgesteld aan geluidsoverlast, dan kan je tot 6 centimeter dikker worden. Tot die conclusie komt een Zweeds onderzoeksteam. Vooral mensen die dicht bij een luchthaven wonen, lopen risico.
Een onderzoeksteam van het Karolinska Instituut in Zweden wou nagaan wat het effect is van geluidsoverlast op de taille van de mens. Het instituut onderzocht daarvoor 10 jaar lang meer dan 5.000 mensen die wonen in de Zweedse hoofdstad Stockholm.

De onderzoekers kwamen tot een opvallende vaststelling. “Wanneer je sterk wordt blootgesteld aan lawaai, kan dat leiden tot een toename van de taille met 6 centimeter”, weet onderzoekster Charlotta Eriksson. Vooral mensen die dicht bij de luchthaven van Stockholm woonden, bleken kwetsbaar. De nabijheid van startende en landende vliegtuigen verhoogt de middelomtrek met een gemiddelde van 3,8 centimeter voor iedere stijging van het geluidsniveau met 5 decibel.

Het onderzoek hield ook rekening met andere factoren, zoals de levensstijl en andere omgevingsfactoren en toch werd telkens een toename vastgesteld. Volgens de onderzoekers leidt de blootstelling aan (vliegtuig)lawaai tot een stijging van het stresshormoon cortisol, wat een effect heeft op de vetopslag.

“Langetermijnblootstelling aan vliegtuiglawaai kan een effect hebben op het metabolisme en kan in het bijzonder leiden tot een toename van de tailleomtrek”, luidt de conclusie van het onderzoek. De Zweedse studie staat in het vakblad Environmental Health Perspectives.


Reacties op dit bericht