Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Vliegtuigen ArkeFly vliegen sneller bij vertrek van Schiphol

 |
 Geplaatst door: A Holwerda 
 |
 Bekeken: 1105 
|
 Luchtvaart =nieuws= 
Vliegtuigen ArkeFly vliegen sneller bij vertrek van Schiphol

SCHIPHOL - ArkeFly begint maandag (21 juni) met een proef waarbij de vliegtuigen in haar vloot al korter na de start een hogere snelheid ontwikkelen. Dat kondigde de luchtvaartmaatschappij van reisbedrijf TUI Nederland donderdag aan. Door de hogere snelheid kunnen de flaps en slats aan de vleugels eerder worden ingetrokken, wat zorgt voor minder luchtweerstand.


Door de afgenomen weerstand verbruikt het vliegtuig minder brandstof en stoot het minder CO2 uit. Een bijkomend voordeel is dat de vlucht korter duurt, aldus TUI in een verklaring.

De alternatieve vertrekprocedure is ontwikkeld in samenwerking met Schiphol en het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR). ArkeFly past de strategie al langere tijd toe bij vertrek vanaf andere luchthavens. Tijdens de proefperiode van zes maanden wordt ook gekeken welke invloed de methode heeft op de geluidsproductie in de omgeving van Schiphol.

In de huidige situatie bereiken vliegtuigen die vanaf Schiphol vertrekken hun optimale klimsnelheid pas op een hoogte drieduizend voet (negenhonderd meter). De vliegtuigen van ArkeFly gaan vanaf maandag al op een lagere hoogte versnellen.

Volgens de Nederlandse luchtvaartmaatschappij merken passagiers niets van de proef.


Reacties op dit bericht