Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Vliegtuig neergestort bij Schiphol

 |
 Geplaatst door: webbeheer 
 |
 Bekeken: 1344 
|
 Volkskrant 
Vliegtuig neergestort bij Schiphol

Van de de Volkskrant redactie
gepubliceerd op 25 februari 2009 10:53, bijgewerkt op 25 februari 2009 12:03

Een vliegtuig van Turkish Airlines is woensdag neergestort vlak voor de landing op de Polderbaan van Schiphol. Het vliegtuig kwam uit Istanbul

AMSTERDAM - Een vliegtuig van Turkish Airlines, afkomstig uit Istanbul, is vanmorgen om half elf neergestort bij Schiphol. Dat bevestigde een woordvoerder van de luchthaven. Details zijn nog niet bekend. Het toestel stortte neer bij het naderen van de Polderbaan.

Gewonden worden op brancards het bij Schiphol gecrashte vliegtuig uitgedragen. Volgens een ooggetuige staan er zeker twintig ambulances ter plekke en helpt ambulancepersoneel gewonden in een weiland in de buurt van waar het vliegtuig tot stilstand kwam. Sommige mensen zijn op eigen kracht het vliegtuig uitgekomen. Zo’n vijftig man zouden het toestel inmiddels hebben verlaten.

Volg het laatste nieuws via het liveblog

Doden
Het vliegtuig, met 134 mensen aan boord, heeft niet in brand gestaan. Er zijn mogelijk nog gewonden in het toestel. Volgens CNN Turkije is er één dode en zijn er 20 gewonden. De Turkse minister van Transport zegt dat er geen doden zijn.

Sommige passagiers zijn dood, sommige zijn gewond en sommige zijn levend, zei een woordvoerder van Schiphol tegen CNN. Een passasier uit het vliegtuig heeft tegen RTL Nieuws gezegd dat zij meerdere doden in het vliegtuig had gezien.

Het toestel is een Boeing 737-800 met vluchtnummer TK 1951. Het gaat om de reguliere lijnvlucht tussen Amsterdam en Istanbul. Het vliegtuig zou landen om 10.30 uur op de Polderbaan van Schiphol en kwam ruim voor de landingsbaan terecht in een weiland aan de andere kant van de A9, tussen het Rotterpolderplein en Schiphol. Het vliegtuig brak in drie stukken. De staart en een motor zijn afgebroken en in het midden van het vliegtuig is een breuk.

De A9 richting Amsterdam is afgezet bij de afslag Haarlem. Het verkeer ligt volledig stil. Hulpdiensten rijden af en aan. Er zijn ook enkele helikopters van hulpdiensten gesignaleerd.

Bekijk bericht op "Volkskrant"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door V.O.S. uit NULL

Zeer triest. Hopelijk niet meer doden en gewonden zoals reeds vermeldt.

De vraag, of Schiphol nog wel veilig genoeg is kan, voor deze omgeving, kan denk ik, wel gesteld worden.
Want de Bijlmerramp is niet vergeten!
De herhaaldelijke klapbanden die op de (K)Polderbaan plaats vonden ook niet.
En nu, weer de (K)Polderbaan. Ook al is het ons nu nog niet duidelijk of het een technisch mankement aan het toestel betrof, of anderzijds. Het is altijd een ongeluk te veel. Wat is wijsheid in zo'n geval, kun je je veilig wanen op 35 Km. afstand van Schiphol? Of gebeuren zulke dingen alleen in de directe nabijheid van de luchthaven?
Indien het weer heel druk zal worden boven de IJmond, kan het weer gebeuren en zeker bovenop een woonkern........Daarom: Schiphol in zee. Een factor veiliger lijkt mij.

Geplaatst door Ton uit NULL

Vreselijk zo'n ongeluk. Alle waardering voor de snelle hulpverlening door Schiphol zelf en door allerlei hulpdiensten.
Niettemin,
De sektor vertelt ons:
De kans op een ongeluk is 1 op 10.000.000 of zo.
De kans op neerstorten op een amoniakfabriek is 1 op de 10.000.000 of zo.
De kans op een ongeluk op een woonwijk is 1 op 10.000.000.000 of zo.
Gaat U maar rustig slapen en vliegen moet U vooral doen!
Vast wel, maar het is intussen wel het 2e grote ongeluk nabij Schiphol in betrekkelijk korte tijd + een heleboel grote en kleine incidenten.
Schiphol is een mooi bedrijf, alleen véél te groot en op een absoluut verkeerde lokatie.
NAAR ZEE MET DAT VLIEGVELD, ook al heeft Schiphol (en vooral Amsterdam) daar zélf geen zin in.
Ga dáár maar mooi, fijn, lukratief, veilig en groot liggen zijn.
Gewoon een snelle treinverbinding naar die zeelokatie en alles is OK.

Geplaatst door Willem uit Heemskerk

De ramp was niet te overzien geweest als het op het grote gasverdeelstation bij de Heemskerkse golfbaan en pal onder de aanvliegroute naar de Polderbaan was gecrashed. De provincie heeft de locatie van de risicokaart die voor het publiek toegankelijk is, af gehaald. Dat zal niet zijn gebeurd omdat het zo onschuldig is.

Geplaatst door An uit NULL

Iedere vliegtuigongeluk komt onverwacht en treft vooral de slactoffers op een onacceptabele manier.
Toch moeten we rekening houden dat iets zo onverwachts kan gebeuren. Dat is de reden dat aangedrongen is op de risco's die aan zulk transport hangen. Tot verbazing van omwonenden zijn nog steeds geen risicogroepsberekeningen uitgevoerd. In een procedure voor de rechtbank is een vijftal jaren geleden door de Stichting Natuur & Milieu afgedwongen dat de overheid en met name het ministerie van V&W zulks zou doen. Tot op heden is dat groepsrisico aan het publiek niet bekend.
Waarom niet? Is dat risico te groot of zijn die berekeningen te ingewikkeld, of is het onwil van de overheid?
In ieder geval is de overheid nalatig.
Tussen twee haakjes Benno Baksteen had al de onzalige opmerkingn als commentaar bij dit ongeluk dat door de milieuregels de vliegprocedures te complex zouden zijn.
Benno, een beetje terughoudendheid wat de oorzaak van deze ramp is op zijn plaats.

Geplaatst door Els uit Castricum

Ton, ik haak even in op de mogelijkheid van een ongeluk van 1 op de 10.000.000, zoals jij even schreef. Ik heb ooit bezoek gehad van mederwerkers van Schiphol en in een later mailcontact werd me verteld dat waar wij woonden, op 35 km. van Schiphol, de kans 1 op 1.000.000 is dat er een neerstort. Vlakbij Schiphol is het 1 op de 100.000. Dat het dus de afgelopen tijd al niet meer is gebeurd, is alleen maar boffen.