Platform Vlieghinder Regio Castricum
 

Vliegtuig hacken niet mogelijk

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 939 
|
 noordhollands dagblad.nl 
Vliegtuig hacken niet mogelijk

SCHIPHOL - Het is niet mogelijk voor hackers om de besturing van een vliegtuig over te nemen. Mochten hackers wel daadwerkelijk een nieuwe koers kunnen doorgeven, dan zal dat meteen opvallen bij de piloten en de luchtverkeersleiding. De piloot neemt dan de besturing over.

Dat blijkt uit antwoorden van staatssecretaris Wilma Mansveld en uit opmerkingen van het Platform Nederlandse Luchtvaart en van de hacker Hugo Teso. De Spaanse onderzoeker werd deze maand wereldnieuws toen hij met een Android-app liet zien dat hij een nieuwe koers aan een vliegtuig kon doorgeven. Maar later liet Teso weten dat hij niet daadwerkelijk met een toestel contact had gemaakt, maar dat het een testopstelling was. Teso is zelf piloot en wilde alleen aantonen dat er kwetsbaarheden in de systemen zitten. Hij is inmiddels in overleg getreden met de Europese en Amerikaanse autoriteiten op het gebied van luchtvaartveiligheid en met fabrikanten.

Het Platform Nederlandse Luchtvaart legt uit dat het alleen gaat om Acars, een digitale vorm van radiocommunicatie tussen grondstations en vliegtuigen. Acars kan een bericht versturen met een aanpassing van het vluchtplan. ,,Wanneer het toestel op de automatische piloot vliegt en opeens een vreemde beweging maakt, dan kan de piloot de besturing gewoon overnemen. Ook de luchtverkeersleiding zal een afwijking opmerken.’‘


Reacties op dit bericht