Platform Vlieghinder Regio Castricum
 

Vliegtax heeft effect

 |
 Geplaatst door: webbeheer 
 |
 Bekeken: 738 
|
 Parool 
Vliegtax heeft effect

Het aantal vluchten op Schiphol neemt volgend jaar met twee procent af. De tegenvaller voor de luchthaven kan betekenen dat omwonenden minder last krijgen van vlieglawaai.

Dit verwacht Michiel van der Zee, die op Schiphol het aantal starts en landingen, de zogeheten slots, coordineert. Hij baseert zich op de aanvragen van luchtvaartmaatschappijen. De luchthaven ging al uit van een nulgroei vanwege de voorgenomen heffing op vliegtickets, maar moet nu rekening houden met een krimpscenario.

Op basis van aanvragen voor starts en landingen kan Van der Zee voorspellen hoeveel er het komend halfjaar zal worden gevlogen. De slotcoördinator schrijft de daling behalve aan de ticketheffing ook toe aan het feit dat er op Schiphol in de piekuren en in de nacht geen ruimte meer is voor extra vluchten. Ook het prijsniveau speelt volgens hem een rol.

Schiphol liet dit jaar nog een sterke groei zien tot circa 434.000 vliegbewegingen. ‘‘De voorspelde daling van twee procent is ietsje meer dan we zelf verwachtten,’’ zegt directeur Ad Rutten van Schiphol.
Boosdoener is volgens Rutten de ticketheffing voor vertrekkende passagiers die het kabinet medio volgend jaar gaat opleggen. Vooral prijsvechters zijn daar gevoelig voor, aldus Rutten. Het passagiersvervoer groeit volgens hem pas na 2008 weer, maar minder dan verwacht. Rutten voorziet voor volgend jaar wel vijf procent groei in het vrachtvervoer.

De investeringen kunnen volgens Rutten ‘onder druk komen te staan’ door tegenvallende cijfers. De luchthaven investeert 800 miljoen euro in een uitbreiding van het bagagesysteem. ‘‘Die kosten moeten wel gedekt worden.’’ Het ziet er niet naar uit dat Schiphol zal groeien naar 480.000 vliegbewegingen in het jaar 2010. Dat maximum is afgesproken in een akkoord tussen bewoners, bestuurders en luchtvaartsector.


Reacties op dit bericht

Geplaatst door Boudewijn uit Kudelstaart

Als het aan meneer Bos ligt
wordt de financiele pot vrijgesteld
voor belachelijk dure onderzoeken
waar uiteindelijk niets mee gedaan wordt
en vervolgens wordt het volk weer uitgemolken door overal tax op te leggen!

Geplaatst door Jan Griese uit Amstelveen

Zo gaat het goed: Minder vliegen, en van de vrijkomende taxgelden: alle Milieumaatregelen moeten ook betaald : Dijkophogingen, Co-2 uitstoot, etc etc.
Er zal alleen minder meergevlogen worden....


Geplaatst door Boudewijn uit Kudelstaart

Sorry maar die laatste zin snap ik niet
helemaal.