Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Vliegtaks gaat door: 45 euro naar verre bestemming

 |
 Geplaatst door: webbeheer 
 |
 Bekeken: 822 
|
 Trouw 
Vliegtaks gaat door: 45 euro naar verre bestemming

Staatssecretaris De Jager van financiën roept Schiphol op het matje. Hij is teleurgesteld dat het luchthavenbedrijf de media ’verkeerde cijfers’ heeft toegespeeld over het te verwachten banenverlies door de vliegbelasting die 1 juli ingaat.

Schiphol stelde vorige week in de media dat de ticketheffing zeker 12.000 banen zou kosten. Volgens De Jager klopt dat niet. Uit berekeningen van het Centraal Planbureau blijkt dat hooguit de groei van de werkgelegenheid afneemt met 5000 tot 10.000 banen tot 2011.

„Het gaat dus om een lagere groei. Er komen nog steeds banen bij”, aldus De Jager gisteravond. Hij zei dat hij Schiphol nog eens zal uitleggen wat de verwachte economische gevolgen zijn. Als Schiphol daaraan twijfelt, moet het voortaan eerst met het kabinet praten alvorens zich bij de pers te melden, voegde hij daaraan toe.

Vanaf 1 juli moet voor vluchten vanaf 2500 kilometer 45 euro per persoon extra worden betaald, voor kortere vluchten 11,25 euro. De maatregel levert de schatkist naar verwachting 350 miljoen euro op. Vorige week oordeelde de rechter nog dat de vliegtaks er mag komen.

Op verzoek van de PVV en VVD vond hierover gisteravond toch een spoeddebat plaats. Zij zijn bezorgd over banenverlies, andere economische gevolgen en de extra kosten voor gezinnen die op vakantie willen.

„De PVV loopt klakkeloos achter de lobbygroep aan”, reageerde PvdA-Kamerlid Tang. Zijn CDA-collega Omtzigt: „Schiphol kwam met een ongefundeerde uitspraak gebaseerd op geen enkel nieuw feit


Reacties op dit bericht