Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Vlieglawaai zit Vijfhuizen dwars

 |
 Geplaatst door: webbeheer 
 |
 Bekeken: 3394 
|
 Haarlems Dagblad 
Vlieglawaai zit Vijfhuizen dwars

VIJFHUIZEN - Inwoners van Vijfhuizen klagen relatief het vaakst over Schiphol. Dat blijkt uit gedetailleerde cijfers van de Commissie Regionaal Overleg Schiphol. Niet Spaarndam of Castricum maar Vijfhuizen staat aan de top met de meeste klagers per duizend inwoners.


In de maanden januari en februari stond Vijfhuizen op nummer één met respectievelijk ruim 24 en ruim 31 klagers per duizend inwoners. Dat aantal op duizend inwoners bekeken ligt twee tot drie keer hoger dan in Castricum, waar sinds de opening van de Polderbaan eveneens veel lawaaihinder wordt gemeld. Het totaal aantal klagers in Castricum was overigens veel groter dan in Vijfhuizen, maar dat komt omdat deze plaats veel meer inwoners telt.

In Spaarndam wordt ook veel geklaagd over vlieglawaai door de Polderbaan, maar met zeven klagers per duizend inwoners was het aantal in de eerste maanden van dit jaar procentueel gezien flink lager. Vanuit Vijfhuizen wordt vooral veel geklaagd over lawaai door taxiënde en startende toestellen op de Polderbaan. Ook inwoners van Hoofddorp-Noord melden hinder door grondlawaai.

Per vliegbeweging levert de Polderbaan veel meer klachten op dan de andere banen op Schiphol. Dat is opmerkelijk omdat de baan mede is aangelegd om de geluidshinder in de regio terug te dringen. De vliegroutes van de Polderbaan voeren over minder dichtbevolkte gebieden dan die van veel andere banen, maar de omwonenden roeren zich vaker omdat zij voorheen minder of geen last hadden van vlieglawaai


Richard Mooyman
vrijdag 14 mei 2004


Reacties op dit bericht

Geplaatst door GH uit NULL

'omdat zij voorheen minder of geen last hadden van vlieglawaai' Waar haalt de heer Mooyman die wijsheid vandaan? Hier ligt in het geheel geen onderzoek aan te griondslagh, het gewoon een persoonlijk idee. Borrelpraat. Laat de heer Mooyman zich als journalist bij de feiten houden! Niemand zit te wachten op die flauwe kul

Geplaatst door Willem uit Heemskerk

Die hele indeling in gemeentes slaat ook gewoon nergens op. Als je Vijfhuizen vergelijkt met de wijk van Castricum waar de meeste klagers wonen (en waar misschien net zoveel mensen wonen als in Vijfhuizen) dan krijg je een heel ander beeld. Het is maar net waar je de lijn trekt.