Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Vliegers blijven vluchten

 |
 Geplaatst door: Ad 
 |
 Bekeken: 1065 
|
 Telegraaf (nagekomen van 6-2) 
Vliegers blijven vluchten

Passagiers vertrekken net zo lief vanaf luchthaven over grens

Afschaffing tickettaks maakt geen verschil

door Ronald Veerman

AMSTERDAM, zaterdag
    Ondanks de afschaffing van de omstreden vliegtaks vluchten Nederlandse reizigers nog steeds massaal en in steeds grotere aantallen de grens over.

      „De heffing heeft een sneeuwbaleffect veroorzaakt. De trend is niet meer te stoppen, ook al is de belasting alweer beëindigd”, jubelen de vliegvelden in Duitsland en België.
    Ook maatschappijen zien hun kans schoon de positie van vooral Schiphol verder te ondermijnen. Touroperators Sunweb en Sudtours starten een eigen lijndienst in Duitsland en Ryanair breidt opnieuw fors uit in Charleroi en Weeze.
     
Grenzen vervaagd
      Prijsvechter Easyjet gaat binnenkort eveneens en heel bewust een groot aantal nieuwe ’Nederlandse’ routes openen vanuit Brussel, Düsseldorf en Dortmund en tegelijk een grote reclamecampagne in ons land starten.
    „De vliegtaks heeft de mensen het land uit gejaagd en het bevalt ze ook nog. De grenzen zijn vervaagd. Ze vinden het prima om buiten Nederland te vertrekken”, aldus de Nederlandse Easyjet-directeur Cor Vrieswijk.
    Dit jaar reizen waarschijnlijk al meer dan vier miljoen landgenoten via een vliegveld over de grens, terwijl Schiphol na een dramatisch 2009 niet of nauwelijks denkt op te krabbelen. „Men heeft de voordelen van de goed bereikbare en qua parkeren goedkopere vliegvelden definitief ontdekt”, blijkt uit een rondgang van deze krant.
 
Minderheid
          „Wij zijn ondertussen een Nederlands vliegveld, Duitsers zijn hier in de minderheid”, grijnst Holger Terhorst van Airport Weeze, dat het aantal Nederlanders vorig jaar met liefst 57 procent zag stijgen tot 1,2 miljoen. Even verderop realiseerde Düsseldorf een zelfde aantal. „Overal was sprake van teruggang, behalve bij de Nederlanders. Dit jaar zien we opnieuw 10 procent groei”, meent luchthavenmanager Mischke.
      Ook Brussels Airport en Charleroi vervoerden vorig jaar voor het eerst dik een miljoen Nederlanders, waarbij Charleroi liefst 33 procent groei zag. „Vanuit Breda en Tilburg is Schiphol nauwelijks nog te bereiken. Bovendien bieden wij al meer interessante bestemmingen aan”, aldus Brussels Airport-directeur Leon Verhallen.

 


Reacties op dit bericht