Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Vliegen duurder dan hier blijven

 |
 Geplaatst door: webbeheer 
 |
 Bekeken: 761 
|
 De Stentor 
Vliegen duurder dan hier blijven

door Jan Stenvert (De Stentor)

EPE - “Voor het geld waarvoor je hier een huisje huurt, kun je ook een all in - vakantie in een subtropisch klimaat krijgen.” En: “Nederland prijst zich als vakantieland uit de markt.” Dit soort opmerkingen hoor je steeds vaker.

Maar is dat wel zo? Kunnen de recreatie-ondernemers in de regio Epe qua prijs inderdaad niet meer concurreren met het buitenland?

We namen de proef op de som en legden de tarieven van recreatiebedrijven uit deze contreien naast die van concurrenten uit zonnige oorden. Uitgangspunt: we zijn met twee volwassenen en twee kleine kinderen en willen vanaf vandaag twee weken weg. We hebben een tent, maar willen ook wel in een bungalow of desnoods een vliegvakantie boeken.


Donderdag zijn we gaan speuren op het internet. Meteen deed zich al een probleem voor: zoek op 2 augustus maar eens een lastminute vliegvakantie voor twee volwassenen en twee kinderen met als vertrekdatum 4 augustus. Nauwelijks te vinden. Voor aanbiedingen voor één of twee personen kun je nog wel slagen, maar voor een gezin is dat andere koek. Je bent uren aan het zoeken voordat je iets hebt dat er op lijkt en dan blijkt ineens dat het appartement toch maar voor drie personen is, of dat de voor vier personen berekende prijs ineens per persoon is, of dat 4 augustus als vertrekdatum toch niet mogelijk is. En uiteindelijk worstel je dan nog met allerlei bijkomende kosten, die bij de één wel opgeteld zijn en bij de ander een hoop gepuzzel vragen. Ons advies: niet zelf klungelen op het internet als je geen zee van vrije tijd hebt, maar naar het reisbureau. Laat ze het daar maar uitzoeken.

Voor kampeerplaatsen en bungalows kunnen we op veel adressen profiteren van lastminute kortingen, omdat veel accommodaties niet geheel vol zitten. De recreatiebedrijven uit deze regio staan bijna allemaal op het internet en op de welkomstpagina’s staan duidelijke verwijzingen naar de kortingen.

Voor bungalows zijn we in de regio Epe ongeveer evenveel kwijt als op populaire buitenlandse vakantiebestemmingen. Met de benzinekosten erbij is het goedkoper in Nederland te blijven.

Voor kampeerders loont het de moeite de prijzen met elkaar te vergelijken. De meeste campings hier zijn goedkoper dan in het buitenland. Vooral Italië is een duur kampeerland. De Wildhoeve staat hier qua prijs op eenzame hoogte. Het aanbod per camping loopt wat de voorzieningen betreft wel enorm uiteen. Bij de één is het aanbod veel uitgebreider en luxer, maar daar betaal je dan ook voor.

Bij vliegreizen hebben we voor appartementen gekozen, omdat die het goedkoopst zijn. Omdat we met vier mensen vliegen, zijn we stukken duurder uit dan wanneer we in Nederland blijven. Voor twee mensen met een smalle beurs loont het wel de moeite om de prijzen van vliegvakanties te vergelijken met de huur van een bungalow in eigen land. Daarbij moet wel bedacht worden dat bij de prijs van de vliegvakantie ook nog een bedrag komt voor vervoer naar en van Schiphol en eventueel parkeergeld bij de luchthaven.

De prijzen zijn overigens allemaal inclusief toeristenbelasting en zonder reserveringskosten.

Een vliegvakantie naar een zonnig oord is voor een gezin helemaal niet goedkoper dan vakantie in eigen land, zoals vaak wordt beweerd.


Reacties op dit bericht

Geplaatst door gerard uit NULL

Voor de werkgelegenheid in Nederland, en dus de economie, lijkt het me beter dat de vakantie-euro's in eigen land worden uitgegeven dan dat ze worden ge-exporteerd naar een ver oord. Schiphol staat de economische groei van Nederland op dit punt dus in de weg. Heeft iemand de economische schade door de gevolgen van het banenverlies dat Schiphol zo teweeg brengt wel eens becijferd?