Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Vijftig gemeenten te laat met plan tegen herrie

 |
 Geplaatst door: A Holwerda 
 |
 Bekeken: 881 
|
 Trouw 
Vijftig gemeenten te laat met plan tegen herrie

Slechts dertien van 63 gemeenten in dichtbevolkte gebieden hebben een actieplan tegen geluidsoverlast ingeleverd bij het ministerie van Vrom, terwijl Europese regelgeving dat verplicht. In het actieplan moet staan hoe de gemeenten de geluidsoverlast binnen hun grenzen willen verkleinen. De uiterste inleverdatum was vorige week zondag.

Volgens geluidskaarten van de gemeenten hebben meer dan 230 duizend Nederlanders overdag last van verkeerslawaai. ‘s Nachts zouden meer dan 87 duizend mensen de slaap niet kunnen vatten door verkeersherrie, stelt adviesbureau DHV maandag. Op de geluidskaarten staat aangegeven hoeveel geluid in de gemeente wordt geproduceerd.

De gemeenten krijgen geen boete opgelegd van de Europese Commissie voor het niet inleveren van het actieplan. Wel behoudt het ministerie zich het recht voor het voorschot terug te vorderen dat de gemeenten van het rijk hebben ontvangen voor de kaarten en de actieplannen. “De actieplannen worden eind van dit jaar aan de Europese Commissie aangeboden, dus de volgende deadline is op 31 december”, verklaart een woordvoerder van DHV.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) laat in een reactie weten dat het niet vreemd is dat de betrokken gemeenten het actieplan niet op tijd hebben ingediend. “Zo’n actieplan opstellen is niet gemakkelijk. De geluidshinder naar beneden brengen is niet snel haalbaar”, zegt een woordvoerder. “Je kunt alles wel afsluiten, maar dat is een rigoureuze beslissing. Een stad moet natuurlijk wel bereikbaar blijven”, licht zij toe.

Het ministerie van Vrom maakt zich niet veel zorgen over de te late inlevering. “De gemeenten zullen al in een vergevorderd stadium zijn met de plannen, maar het definitieve plan is nog niet af”, licht een woordvoerder toe. Het ministerie verwacht dat de vijftig gemeenten die nog geen actieplan hebben ingediend, dit voor eind dit jaar doen.

De 63 gemeenten liggen in de regio’s Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Utrecht en Heerlen. Deze agglomeraties hebben meer dan 250 duizend inwoners en zijn door Brussel aangewezen, licht de VNG-woordvoerder toe. Het bureau begeleidt en adviseert de gemeenten in opdracht van het ministerie. Het is voor het eerst dat de geluidsoverlast op deze manier wordt aangepakt. In 2012 staat de volgende ‘ronde’ op de agenda. Dan moeten ook gemeenten in gebieden met meer dan honderdduizend inwoners een actieplan maken.


Reacties op dit bericht

Geplaatst door Observer uit Nederland

Valt vliegtuigherie ook onder verkeersgeluid ??????

Geplaatst door Els uit Castricum

Het antwoord is NEE, Jan. Motiviction heeft onzinnige onderzoeken gedaan en de conclusie? "'t Zit tussen de oren." Er is iemand op vliegtuigherrie gepromoveerd en het antwoord was? "t Zit tussen de oren."
Weer iemand anders beweerde, dat als je de mensen maar te vriend houdt er niet geklaagd wordt. Zie het Schipholfonds, dat overal opduikt. Echt, de mensen, die wat menen te horen en dan vooral in de nacht, moeten zich echt eens na laten kijken.

Geplaatst door Ton2 uit Castricum

Ja Els, en het zit bij ons niet alleen tussen de oren, we zien ze ook nog eens vliegen .......................

Geplaatst door Els uit Castricum

Ja,Ton 2, wie onder de vleugels van Schiphol valt moet aan de volgende normen voldoen:
"horende doof zijn en ziende blind."
En verder keurig beschaafd je mond houden want het het is zo'n keurig bedrijf en men vliegt zo graag. Daar wordt echter al wat minder protserig over gedaan in Castricum. Men zegt nu al: woeps, sorry maar ik heb gevlogen. Eigenlijk kan dat nu niet meer met het milieu en zo." En bij mij zakken ze dan met stip maar ik blijf beschaafd glimlachen.