Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Vijfhuizen teleurgesteld: lawaai door Polderbaan blijft

 |
 Geplaatst door: A Holwerda 
 |
 Bekeken: 4009 
|
 Haarlems Dagblad 
Vijfhuizen teleurgesteld: lawaai door Polderbaan blijft

Vijfhuizen -  De Vereniging Dorp Vijfhuizen is zeer teleurgesteld over de aanpak van Schiphol om het grondlawaai door de Polderbaan te beperken. De luchthaven wil een geluidswal aanleggen met een groot aantal gebouwen in piramidevorm waardoor de hinder in Hoofddorp-Noord moet worden gehalveerd. Maar op de geluidsoverlast in Vijfhuizen heeft deze oplossing volgens Schiphol geen enkel effect.

De vereniging sloot zich enkele jaren geleden aan bij de Bewonersvereniging Hoofddorp-Noord, die zich inzette voor een vermindering van de overlast door vliegtuigen op de Polderbaan. Gezamenlijk met de luchthaven en de gemeente Haarlemmermeer werd gestudeerd op mogelijke oplossingen.

De innovatieve geluidswal met piramides die Schiphol wil gaan bouwen zal de hinder volgens berekeningen in Hoofddorp met tien decibel verminderen. Dit mede dankzij aanvullende maatregelen als een plas met drijvende kassen en een glooiend landschap met gebouwen.

Het effect op de hinder in Vijfhuizen is echter nihil, zo heeft Schiphol laten weten. ,,We zijn zeer teleurgesteld’‘, aldus bestuurslid Jan Holleboom van de Vereniging Dorp Vijfhuizen. ,,Vorig jaar is nog heel duidelijk gesteld dat ook de belangen van Vijfhuizen zouden zijn vertegenwoordigd.’’

Het bestuur buigt zich binnenkort over de vraag hoe het nu verder moet. ,,We zijn hier nog niet over uitgesproken.’’ Terwijl Hoofddorp voornamelijk kampt met laag gedreun bij starts, heeft Vijfhuizen ook veel last van toestellen die na de landing afremmen op de motoren, de zogenoemde ‘reverse thrust’. Deze straalomkeerders maken onnodig veel lawaai, zo stelt Holleboom. De vereniging heeft eerder voorgesteld dat vliegtuigen worden verplicht te remmen met hun wielen. Maar dit is volgens Holleboom duurder omdat de remmen van vliegtuigen vaker moeten worden vervangen.

 


Reacties op dit bericht

Geplaatst door J.H. Griese uit Amstelveen

Dat Vijfhuizen fors lawaai ging ontvangen is natuurlijk bij o.a. Schiphol vooraf zeer bekend geweest. Bij de aanleg van de 5e baan
veranderden daar ook een aantal woningen van eigenaar.
Dat pittoreske dorpje is dus gewoon vooraf opgeofferd.