Via aandeel valt Schiphol niet te sturen

AMSTERDAM - Het kabinet is het op een essentieel punt niet eens met het advies van de Raad voor Verkeer en Waterstaat over de beursgang van Schiphol. Het ziet weinig in sturing via een meerderheidsbelang.
Dat blijkt uit een brief van staatssecretaris Melanie Schultz aan de Tweede Kamer. In de brief reageert de staatssecretaris op het advies van de Raad van Verkeer en Waterstaat over de beursgang van Schiphol (Zie -> Hier). Schultz schakelde de Raad begin juli in als onderdeel van een compromis binnen het kabinet over privatisering van Schiphol. Een besluit daarover hangt al diverse kabinetsperiodes boven de markt. Met name bij regeringspartij CDA leeft de angst dat de mainport-functie van Schiphol niet voldoende gewaarborgd is bij een geprivatiseerd Schiphol.
De Raad steunt het voornemen van een gedeeltelijke beursgang. Maar op het punt van de mainport-functie vindt de Raad dat wetgeving niet voldoende waarborgen biedt. De mainportfunctie is zo verweven met de bedrijfsvoering, dat de overheid niet via wet- en regelgeving kan sturen. Daarom adviseert de Raad de overheid om ook op de langere termijn een meerderheidsbelang te houden. Bijkomende motieven zijn de bescherming tegen een ongewenste overname en de schade die de overheid zou aanrichten als zij gedwongen zou worden de exploitatievergunning van Schiphol in te trekken. Het intrekken van de vergunning geldt voor het kabinet als de ultieme remedie om een geprivatiseerd Schiphol op het rechte spoor te houden.
Uit de brief blijkt dat Schultz weinig ziet in een meerderheidsbelang als sturingsmiddel. Weliswaar geeft zo’n belang de overheid het recht om de commissarissen weg te sturen, maar het is de vraag of dat middel bruikbaar is. ‘In noodsituaties zal het kabinet bezien of het wegsturen van de raad van commissarissen een minder drastische en effectievere route is dan intrekking van de exploitatievergunning’, schrijft Schultz. Zij wijst er bovendien op dat het kabinet vanwege het beleid inzake staatsdeelnemingen ‘zeer gereserveerd staat tegenover het gebruik van het aandeelhouderschap als instrument om in te grijpen vanwege publieke belangen’. Schultz sluit daarom niet uit dat op termijn een meerderheidsbelang in Schiphol naar de beurs gaat. Alleen is die beslissing nu niet aan de orde, schrijft zij.
Copyright (c) 2004 Het Financieele Dagblad (PNL: Geplaatst op 11 oktober 2004)
COMMENTAAR van de Redactie:
Zie dan ook -> Hier!