Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Veto over privatisering Schiphol

 |
 Geplaatst door: webbeheer 
 |
 Bekeken: 1083 
|
 Nederlands Dagblad 
Veto over privatisering Schiphol

DEN HAAG - Amsterdam wil niet zwichten voor de druk van minister G. Zalm (Financiën) om Schiphol te privatiseren. De gemeente zal haar vetorecht gebruiken, zo heeft wethouder Lodewijk Asscher gisteren gezegd.

De gemeente Amsterdam, die een belang heeft van 21,8 procent in Schiphol, wil wel met de minister praten over mogelijkheden waarbij diverse overheden de staatsaandelen in Schiphol overnemen. De Staat heeft momenteel nog een belang van 76,8 procent in Schiphol, de gemeente Rotterdam de overige 2,4 procent.

Minister Zalm wil 49 procent van de aandelen Schiphol verkopen, deels via de beurs en deels via een onderhandse plaatsing. De linkse coalitie in Amsterdam (PvdA, GroenLinks) ligt daarbij dwars. ,,Al twaalf jaar wordt gesproken over de privatisering van Schiphol en nu eist Zalm binnen drie weken een besluit. Dan rest alleen nog een veto’‘, aldus Asscher gisteren.

Algemeen belang
Asscher zegt graag verder te willen overleggen met Zalm, maar ziet zich daarin weerhouden na een recente brief van de minister. Daarin schrijft Zalm dat het standpunt van de hoofdstad strijdig is ,,met het algemeen belang’‘. Het is in strijd ,,met het recht en uw rechtsplichten dat de gemeente Amsterdam een statutenwijziging blokkeert die noodzakelijk is om de verkoop van aandelen van de Staat aan anderen dan overheden mogelijk te maken’‘, aldus de minister.

Amsterdam had Zalm voorgesteld om 29 procent van de aandelen over te nemen. De hoofdstad heeft al 21,8 procent van de aandelen in handen, en zou daarmee een meerderheidsbelang krijgen. Zalm voelt hier niets voor. ,,Ik bied u hierbij nogmaals nadrukkelijk gelegenheid tot overleg over mijn verzoek aan de gemeente Amsterdam om zich niet te verzetten tegen het mogelijk maken van vervreemding van aandelen aan anderen dan overheden’‘, schrijft hij.

Na de Amsterdamse gemeenteraadsvergadering op 27 september wil Zalm de aandeelhouders bijeenroepen.

Tijdens een extra ingelaste commissievergadering deden de leden van de Amsterdamse gemeenteraad gisteren hun zegje over de kwestie Schiphol

Rotterdam
Ook PvdA in Rotterdam is tegen privatisering van Schiphol, omdat de gemeente invloed wil houden op Rotterdam Airport. Het Rotterdamse vliegveld maakt onderdeel uit van de Schiphol Groep.

De gemeente Rotterdam wil de invloed op de Schiphol Groep behouden. Rotterdam heeft 2,4 procent van de aandelen in Schiphol. Volgens de PvdA is Rotterdam Airport belangrijk voor de economie, maar zorgt het vliegveld voor veel overlast. Om die belangen tegen elkaar af te wegen wil de gemeente directe invloed houden op de luchthaven.

De gemeente Rotterdam praat vandaag over de gedeeltelijke privatisering van Schiphol.


Reacties op dit bericht