Vertraging bij vliegproeven
Richard Mooyman
SCHIPHOL - De proeven met een ander route- en baangebruik op Schiphol dreigen forse vertraging op te lopen. De bedoeling was om in november te beginnen met experimenten om de hinder te verminderen, maar volgens het ministerie van verkeer en waterstaat is dit niet haalbaar. Woordvoerder H. Dek verwacht dat de proeven vanwege de benodigde wijziging van de luchtvaartwet pas ‘ver in 2007’ kunnen beginnen.
De dreigende vertraging betekent een domper voor de Commissie Regionaal Overleg luchthaven Schiphol (CROS). Dit overlegorgaan van overheden, luchtvaartsector en bewonersvertegenwoordigers was het onderling eens geworden over de vliegproeven. De CROS wilde met ingang van het nieuwe ‘geluidshinderjaar’ op 1 november beginnen met twee experimenten.
De eerste proef is een andere nachtelijke landingsprocedure naar de Polderbaan om de overlast in Castricum en Uitgeest terug te dringen. Het tweede experiment betreft een voorspelbaarder baangebuik. De bedoeling is om telkens een maand vooral naar het noorden te starten van de Polderbaan en Zwanenburgbaan, gevolgd door een maand met starts naar het zuiden van de Kaagbaan en Aalsmeerbaan. De hinder zou zo voorspelbaarder worden voor omwonenden.
Het ministerie van verkeer en waterstaat verwacht dat de benodigde wetswijziging in april in gang kan worden gezet, als het kabinet een standpunt heeft bepaald over de toekomst van Schiphol. Daarna moet het wetsontwerp worden voorgelegd aan de Raad van State en de Tweede Kamer. ,,We zitten ver in 2007 voordat dit geïmplementeerd kan worden’‘, aldus woordvoerder Dek.
CROS-secretaris G. Tan vreest dat de proeven nu vertraging zullen oplopen. ,,We maken ons zorgen over de timing.’’ De CROS is verheugd dat staatssecretaris Schultz van Haegen (verkeer) de proeven mogelijk wil maken, maar Tan betreurt het dat er niet - vooruitlopend op de wetswijziging - alvast mag worden geëxperimenteerd. De proeven moeten uitwijzen of andere manieren van route- en baangebruik minder overlast veroorzaken. Pas als de voorstellen in de praktijk ook echt een verbetering blijken te zijn, kunnen de aangepaste vliegmethoden wettelijk worden vastgelegd.
In een brief aan de Tweede Kamer zegt staatssecretaris Schultz verheugd te zijn dat luchtvaartsector, provincie, gemeenten en bewonersvertegenwoordigers binnen de CROS gezamenlijk het initiatief nemen voor de proeven. Maar de luchtvaartwet moet volgens haar worden aangepast, omdat die geen experimenten toestaat waarbij wordt afgeweken van vliegvoorschriften en maximaal toegestane grenswaarden op de handhavingspunten.
De bewindsvrouw streeft naar ‘een over het geheel genomen gelijkwaardige of betere bescherming van de omwonenden’, waarbij dan tijdelijk van de voorschriften mag worden afgeweken. De proeven met route- en baangebruik moeten voldoen aan een vastgesteld doel en zijn gebonden aan een tijdslimiet. Schultz ziet geen mogelijkheden om vooruitlopend op de wetswijziging alvast te beginnen met de proeven.
Geplaatst door Wim Perlee uit Castricum
Nog los ervan of je het eens bent met deze proeven en de wijze waarop ze gaan plaatsvinden. Is dit weer zo'n door de vliegtuigsector geregiseerde schijnbeweging die tijdwinst oplevert?