Platform Vlieghinder Regio Castricum
 

Verlenging startbaan Lelystad in het slot

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 549 
|
 destentor.nl 
Verlenging startbaan Lelystad in het slot

DEN HAAG/LELYSTAD - De gemeente Lelystad moet eerst onderzoeken doen naar de gevolgen van de verlenging van de start- en landingsbaan voor de omgeving. Dit blijkt uit een uitspraak die de Raad van State woensdag bekend maakte.

De Club Direct Omwonenden (CDO) en een akkerbouwer die vlakbij het vliegveld zit stapten vorige maand naar de Raad van State tegen het bestemmingsplan Luchthaven Lelystad. Hun beroepen zijn gegrond verklaard.

De Raad van State valt erover dat Lelystad de baanverlening en het bouwen van een terminal met een zogeheten wijzigingsbevoegdheid in het bestemmingsplan heeft geregeld. Pas na wijziging van het bestemmingsplan zouden de bouw- en asfalteringswerkzaamheden kunnen beginnen. Lelystad dacht op die wijze te ontkomen aan het nu al uitvoeren van onderzoeken naar geluidhinder en andere overlast. De Raad van State zegt echter dat een wijzigingsbevoegdheid in een bestemmingplan net zo zwaar telt als het bestemmingsplan zelf. De gemeente moet van tevoren in beeld brengen wat de gevolgen zijn van de ontwikkelingen, aldus het rechtscollege.

De gemeente Lelystad is van mening dat de omwonenden zich beter kunnen richten op het Luchthavenbesluit dat op 1 november moet zijn genomen door minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen.

De CDO vertegenwoordigt ongeveer zeventig omwonenden en agrariërs uit de omgeving van het vliegveld. Luchthaven Lelystad wil de Twin-luchthaven van Schiphol worden voor het afwikkelen van zakelijke vluchten. In Lelystad gaan daardoor meer en zwaardere toestellen landen. Daar is een langere start- en landingsbaan voor nodig.


Reacties op dit bericht