Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Verdubbeling claims Schiphol

 |
 Geplaatst door: Theo K 
 |
 Bekeken: 763 
|
 NRC 
Verdubbeling claims Schiphol Download het gehele artikel 'Verdubbeling claims Schiphol'

Reacties op dit bericht

Geplaatst door L.R. Aalegeiz uit Spaarndam


Vorig jaar zijn er 500 verzoeken ingediend. In totaal zijn er 1059 ingediend:
1059 – 500 = 559 aanvragen de jaren voorafgaand aan de Polderbaan.

Sinds 1998 pas bestaat het Schadeschap Schiphol.
2003 – 1998 = 5 jaar

559 aanvragen gedeeld door 5 jaar is iets meer dan 100 per jaar.

En Schiphol moet groeien, BINNEN de milieugrenzen (de dubbeldoelstelling van onze overheid weet u nog?). Hoe vreemd is het dat steeds meer mensen toch de weg vinden naar het Schadeschap. Zou dat toch de frustratie zijn? Het verlies van hoop op betere tijden?

In de Volkskrant staat:
“De enorme toename van de claims komt volgens Hurtak vooral omdat mensen het Schadeschap beter weten te vinden. ,,In Leiden houdt een adviesbureau zich constant bezig met het verzamelen van claims in de omgeving. Zij benaderen mensen vermoedelijk uit zichzelf, waardoor er een hele bulk bij ons binnenkomt.'' Ook heeft de aanleg van de Polderbaan tot een forse stijging geleid.”


Het commentaar wijst enigszins verwijtend naar mensen die een vergoeding aanvragen. In Leiden is zelfs een heel adviesbureau ermee bezig! ‘Schorriemorrie is het, die aanvragers’. Pas echt vervelend is de laatste zin, dat de Polderbaan óók een rol speelt.
Het RIVM heeft in februari nog een onderzoek verricht naar de overlast. De 800 miljoen euro die Progis ging kosten is inmiddels geschrapt door het opnieuw uitrekenen van de contouren (vallen opeens NET buiten allerlei woonwijken).

Gezien de enorme daling van de verkoopprijzen van woningen tengevolge van de expansie van Schiphol is de tegemoetkoming van het Schadeschap eigenlijk treurig. Van de 259 aanvragen zijn er 164 toegekend met een gemiddeld bedrag van € 17.000.
Dat lijkt een hoop geld. Echter, als je verlies een ton is, wat doe je dan? Aanvaarden of afwijzen en meer eisen? En hoe doe je dat dan, wat zijn de mogelijkheden van de burger? Staat er in het ‘contract’ ook dat je afziet van ieder protest tegen toekomstige extra overlast?

Tot slot: een resultaat van 164 toewijzingen in 6 jaar is gemiddeld 27,3.
Er zijn nog 1059 – 164 = 895 wachtenden voor u? Slaap lekker en bedankt Den Haag.