Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Velsen-Zuid zwaarst belast met lawaai

 |
 Geplaatst door: webbeheer 
 |
 Bekeken: 790 
|
 Haarlems Dagblad 
Velsen-Zuid zwaarst belast met lawaai

VELSEN - Velsen-Zuid heeft het eerste kwartaal van dit jaar beduidend meer lawaaioverlast te verduren gekregen dan werd verwacht. Driehuis en Velserbroek hadden een ‘normale’ geluidsbelasting. Dat blijkt uit de eerste resultaten van de geluidmeetposten die in Velsen zijn geplaatst.

De meetposten zijn door de gemeente aangeschaft om de lawaaihinder te meten die van vliegtuigverkeer wordt ondervonden. Sinds de opening van de Polderbaan is de herrie flink toegenomen. Er zijn meetposten geplaatst op De Ticht in Velsen-Zuid, Huis ten Hagen in Driehuis, het Polderhuis in Velserbroek en het NAM-gebouw in Velsen-Noord.

De resultaten over het eerste kwartaal van dit jaar, zijn de eerste sinds de meetposten zijn geplaatst. De gegevens zijn dan ook nog nauwelijks te spiegelen of te interpreteren. Ze geven een globale indruk van het lawaai dat wordt geregistreerd. Met behulp van rekenmodellen is gekeken hoeveel lawaai de posten ongeveer zouden moeten registreren.

In Driehuis en Velserbroek komen de eerste resultaten overeen met de verwachtingen. Van Velsen-Noord zijn nog geen bruikbare gegevens voorhanden omdat die meetpost later is geplaatst dan de andere drie. De post in Driehuis is door een technische storing een tijd buiten werking geweest, maar de geregistreerde gegevens zijn desondanks geïnterpreteerd.

In Velserbroek, Driehuis en Velsen-Zuid is een aantal dagen meer geluid geregistreerd dan werd verwacht, maar Velsen-Zuid spant wel de kroon. Uit die woonplaats komen ook de meeste klachten die worden ingediend bij de Commissie Regionaal Overleg Schiphol (CROS).

Dat CROS heeft inmiddels bekendgemaakt meer te gaan registreren. Er moet niet alleen een klacht worden geregistreerd, maar ook worden gekeken naar het tijdsstip, het gebruik van landings- en startbanen op Schiphol en of er werkzaamheden op banen gaande zijn. Er is meer inzicht in de aard van de klachten nodig.

De meeste klachten komen in augustus binnen.


Reacties op dit bericht

Geplaatst door leo uit de kwakel

hmm...

Stel je nou toch eens voor dat CROS na nog een lijvig rapport van de UVA er volgend jaar achter komt dat een klacht te maken heeft met een overkomend vliegtuig ! En veel klachten met veel overkomende vliegtuigen !
Dat zou de samenleving op zijn grondvesten doen schudden.

Geplaatst door Willem uit Heemskerk

Misschien moet de journalist eens opzoeken waar de gemeentegrens ligt van Velsen-Zuid. Die loopt namelijk tot bij pontje Buitenhuizen, oftewel tegenover Assendelft-Zuid en recht in het verlengde van de Polderbaan. En 99% van de klachten uit Velsen-Zuid komen daar vandaan en dat heeft dus geen enkele relatie met dat meetpunt dat zo'n 6 km verderop naar het westen ligt.