Platform Vlieghinder Regio Castricum
 

Veldhoven tegen uitbreiding Eindhoven Airport

 |
 Geplaatst door: A Holwerda 
 |
 Bekeken: 565 
|
 Reismedia / ANP 
Veldhoven tegen uitbreiding Eindhoven Airport

VELDHOVEN - Een meerderheid van de gemeenteraad van Veldhoven ziet niets in permanente vestiging van prijsvechter Ryanair op Eindhoven Airport. Dat bleek woensdagavond (13 juni) tijdens de commissievergadering Bestuurlijke Zaken en Financiën. Ryanair wil vanaf januari 2008 vanaf Eindhoven op meer bestemmingen gaan vliegen, maar eist in ruil dat het regionale vliegveld dan minimaal 16 uur per dag geopend is.

Dat stuit tegen de borst van de meeste commissieleden. Zij vrezen dat de geluidsoverlast de rust in de nacht en weekeinden ernstig zal verstoren.

Bovendien trekken de fracties de bewering van Eindhoven Airport in twijfel dat de uitbreiding gepaard zal gaan met een grote economische injectie in de regio.

Volgens de commissieleden kan binnen de huidige afspraken het aantal vluchten bijna verdubbelen. Een vaste thuisbasis voor Ryanair is daarom geen noodzaak, vinden ze.

Onlangs ontstond over de kwestie al onenigheid binnen het Gezamenlijk Luchthaven Omwonenden Beraad Eindhoven (Globe). Globe wordt gevormd door de provincie Noord-Brabant, de gemeenten Best, Eersel, Eindhoven, Oirschot en Veldhoven, Eindhoven Airport, de Belangenbehartiging Omwonenden Welschap (BOW) en Brabantse Milieufederatie (BMF).

Aanleiding was de aankondiging van luchthavendirecteur Bart de Boer dat hij met Ryanair alvast voorbereidingen gaat treffen om de prijsvechter in januari binnen te halen. BOW en BMF hebben daarop aangekondigd dat ze in dat geval naar de rechter stappen. Ze vrezen dat uitbreiding van de uren waarop mag worden gevlogen onomkeerbaar wordt.

Overigens zal Ryanair donderdag een nieuwe lijndienst vanuit Eindhoven Airport kondigden.


Reacties op dit bericht