Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Veel natuur tussen de landingsbanen

 |
 Geplaatst door: A Holwerda 
 |
 Bekeken: 1490 
|
 Haarlems Dagblad 
Veel natuur tussen de landingsbanen

SCHIPHOL - De enorme verscheidenheid aan flora en fauna die is ontstaan tussen de landingsbanen van Schiphol, is nu vastgelegd in een 112 pagina’s tellend boek. Scheidend president-directeur Gerlach Cerfontaine kreeg maandag het eerste exemplaar.

Het naslagwerkje, met meer dan 300 foto’s, is bedacht en uitgevoerd door twee medewerkers van de luchthaven die de hele dag over het immense terrein rijden. Ton Mens doet dat als hoofd van de vogelwacht.  In totaal telde de vogeldienst 70 verchillende soorten vogels.

Maar er leven op het luchthaventerrein ook tien soorten zoogdieren (zelfs schildpadden en vossen), net als uiteraard insecten, kruiden, mossen en bomen. Wat planten betreft kwamen Mens en zijn collega Erik Derogée op ongeveer 225 soorten uit, waaronder bijzondere orchideën. Derogée is manager van de operationele zaken op het buitenterrein. De auteurs laten met het boek een heel andere kant van Schiphol zien: niet die van vervuiler, maar als een klein natuurgebied.


Reacties op dit bericht

Geplaatst door Ton uit NULL

Ha, ha, wat een naïviteit.
Die medewerkers krijgen vast een extra stempeltje of bloemetje of mooi stickertje in hun staat van dienst.
We zullen dat terrein alleen maar kunnen bekijken door te starten of te landen of per google earth.
Wat een giller, "een klein natuurgebied".
Maar wél binnen het terrein van een kampioenvervuiler.


Geplaatst door V.O.S. uit NULL

Ironisch........de, sorry voor de uitdrukking, 'lagere' diersoorten dan de menselijke soort, laten zich niet wegjagen door lawaai/vervuiling (zij muteren / passen zich aan (denk aan Thernobyl) !
Ook op het terrein van een staalgigant in de Ijmond, groeit en bloeit de flora en fauna!
Meeuwen en andere gevederde dieren in overvloed. Zij laten zich niet wegjagen door de mens. Evenmin storen zij zich aan lawaai, zij passen zich aan.
Anders zijn mensen, zij hebben wel degelijk behoefte aan rust en een serene omgeving.
Wellicht is dat verschil, dat onze soort zo kenmerkt, volledig aan de samenstellers ontgaan. Het is immers naar buiten toe positieve propaganda! En Cerlach Cerfontaine speelt het spel heel gewiektst mee........

Geplaatst door Willem uit Heemskerk

Elk nadeel heb z'n voordeel. Ik heb nog nooit zoveel zonsopgangen met open ogen kunnen aanschouwen als de laatste jaren. En ook nog nooit zoveel verschillende vliegtuigen gezien in allerlei exotische kleuren.

Geplaatst door Johannes uit Leiden

,, 'lagere' diersoorten dan de menselijke soort, laten zich niet wegjagen door lawaai/vervuiling (zij muteren / passen zich aan (denk aan Thernobyl) ! ''

Poefff,
het tegen overlast van lawaai kunnen
is niet genetisch vastgelegd hoor.
Heb je genetica gestudeerd ofzo?


Geplaatst door V.O.S. uit NULL

Johannes, jij niet dan?

Geplaatst door observer uit Nederland

Het al dan niet tegenlawaai kunnen is sterk individueel bepaald. Er zijn sterke aanwijzingen,dat er een correlatie is met Introvert/Extravert. (Amerikaans concept Sensationseeking, Zuckerman e.a.) (en het Russische: Sterkte van het zenuwstelsel)

Introverten zouden veel gevoeliger zijn voor herrie,dan extraverten, die juist vaak stimulatie zoeken. (Sensationseekers)


Geplaatst door Victor uit Krommenie

Nou, ik weet zeker dat IEDEREEN er last van heeft als hij in de vroege ochtend ruim twee en half uur NON-stop gierende en brullende vliegtuigen over zn hoofd hoort gaan terwijl hij in bed ligt.
Daarbij kan hij de wekker niet eens meer horen....(is ook niet nodig dan natuurlijk omdat die persoon al lang wakker ligt)

Geplaatst door observer uit Nederland

Victor, Mee eens. Als er bepaalde grenzen worden gepasseerd heeft iedereen er last van !
Uitslag onderzoek 1998 RIVM/TNO: In een straal van 25 km rond Schophol heeft 25 % ernstige overlast van Vliegtuig herrie.