Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Veel meer vluchten op Schiphol

 |
 Geplaatst door: sijmen 
 |
 Bekeken: 1639 
|
 Haarlems Dagblad 
Veel meer vluchten op  Schiphol

Veel meer vluchten op Schiphol

SCHIPHOL - Schiphol gaat het komende zomerseizoen een recordaantal bestemmingen bedienen. De nationale luchthaven voegt zestien lijndienstbestemmingen toe, waarmee het totaal aantal uitkomt op 249. Schiphol is vooral blij met de sterke uitbreiding van de intercontinentale vluchten. Zo gaat het Amerikaanse Delta Air Lines naar Cincinnati in de VS vliegen, waarmee de overstapmogelijkheden voor KLM-passagiers worden uitgebreid.


Met ingang van het zomerseizoen op 28 maart gaat de KLM acht procent meer vliegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Daarmee is het herstel na drie moeilijke jaren als gevolg van de economische malaise, de terreuraanslagen van 11 september, de oorlog in Irak en de longziekte SARS in volle gang. Maar volgens een woordvoerder van Schiphol blijft de groei nog wel wat achter bij concurrerende luchthavens in Europa.

Het aantal intercontinentale lijnvluchten op Schiphol stijgt fors van 530 naar 600 per week. De groei binnen Europa neemt met 40 extra vluchten daarentegen slechts mondjesmaat toe tot een kleine 3100 per week. Wel worden grotere toestellen ingezet. Schiphol is met name opgetogen over de groei van het intercontinentale verkeer, want dat is volgens een woordvoerder van cruciaal belang voor de mainportpositie.

De nieuwe lijndienst van Delta naar Cincinnati wijst er volgens de woordvoerder op dat de aanstaande fusie tussen de KLM en Air France vooralsnog niet nadelig uitpakt voor Schiphol. Zwartkijkers vrezen dat de fusie, die in feite een overname is van de KLM door de Fransen, Schiphol bedreigt omdat verbindingen zouden verdwijnen naar Parijs. Voorlopig profiteert Schiphol omdat de Amerikaanse Air France-partner Delta de aanwezigheid op de Nederlandse luchthaven uitbreidt.

Een ander positief signaal is dat de KLM met ingang van oktober opnieuw dagelijks wil gaan vliegen naar Atlanta, de belangrijkste overstapluchthaven van Delta in de VS. Daarmee ontstaat voor de KLM-passagier een betere aansluiting op het netwerk van Delta. Atlanta werd vrij kort na de terreuraanslagen van 11 september 2001 door de KLM als bestemming geschrapt.

Nieuwe KLM-bestemmingen met ingang van dit zomerseizoen zijn verder Kristiansand (Noorwegen), Riga (Letland) en Tbilisi (Georgi). Het aantal vluchten naar verschillende bestemmingen in Noord-Amerika wordt flink opgekrikt. Verder gaat de KLM twintig procent meer vliegen richting Azi. Dit dankzij een uitbreiding van de landingsrechten en het verdwijnen van de ziekte SARS. De KLM gaat elf procent meer vrachtcapaciteit inzetten, vooral richting Azi.

Een opvallende nieuwkomer op Schiphol is de Zwitserse prijsvechter Helvetic.com, die vanaf juni twee keer per dag naar Zrich gaat vliegen. Deze maatschappij hanteert geen vanaf-prijzen zoals andere prijsbrekers, maar een vast tarief van 99 euro per enkele reis. De luchtvaartmaatschappij SkyEurope gaat eind maart vanaf 25 euro per enkele reis naar Bratislava en vanaf begin mei ook naar Boedapest vliegen.


Richard Mooyman

woensdag 24 maart 2004

  Copyright 2004 Haarlems Dagblad


Reacties op dit bericht