Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Veel luchtruimschendingen Schiphol

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 930 
|
 ijmuider courant.nl 
Veel luchtruimschendingen Schiphol

SCHIPHOL - Het komt vaak voor dat kleine vliegtuigen illegaal het luchtruim van Schiphol binnendringen, met botsingsgevaar als gevolg. De Bollenstreek, de kuststrook en het Groene Hart blijken hotspots van dit soort luchtruimschendingen.

Dat blijkt uit cijfers van het projectteam Airspace Infringements en de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Van 1 januari 2010 tot en nu zijn in totaal 274 ongeoorloofde grensoverschrijdingen van het Schiphol-luchtruim geregistreerd. Deze zomer waren er nog 59, zegt een woordvoerder van de ILT.

In achttien gevallen was er de afgelopen periode sprake van een risico voor een veilige vluchtuitvoering. Tussen 2007 en 2010 waren er 762 meldingen. Sinds 2001 is het aantal schendingen sterk toegenomen.

De meeste overtredingen gebeuren door de zogenoemde kleine luchtvaart - sportvliegtuigen, ballonnen, zweef- of schermvliegers die alleen op zicht vliegen, niet op instrumenten. In het ene geval is er opzet in het spel, zegt de ILT-woordvoerder, maar vaker gaat het om onwetendheid of inschattingsfouten. Sommige incidenten zijn gevaarlijk, andere niet.

In 2010 was er bij Aarlanderveen een incident met schermvliegers die door sterke thermiek te hoog kwamen. In augustus veroorzaakte het vliegtuigje PH-BZN, eigendom van de oprichter van de gelijknamige band, tweemaal bijna een botsing met een verkeersvliegtuig.


Reacties op dit bericht

Geplaatst door V.O.S. uit NULL

Verloedering. Onder. Schipholbeleid.

Schendingen van het luchtruim.... Incidenten veroorzaakt door derden?
Het irritante aan dit soort berichtgevingen vind ik de eenzijdige kant van de zaak.
Altijd is Schiphol in de zogenaamde 'slachtoffer rol' aanwezig.

Als er een incident zal plaats vinden, dan zal dat met grote zekerheid zijn boven de regio Castricum / Uitgeest (Kennemerland).
Hier zie je soms 3 tot 4 vliegtuigen op het zelfde tijdstip aankomen boven het luchtruim van Uitgeest. Ze moeten dan echt uitwijken voor elkaar. Hoogte verschil onderling is bijna gelijk. Het komt steeds vaker voor, men vliegt op het randje, zo is de indruk.
Steeds lager, tot wat nog net kan en het wordt steeds drukker, als of de kerosine op Schiphol gratis is.

Slaap zacht en maak u geen zorgen. De Nederlandse Staat waakt over u.
En Schiphol? Die mag doen waar ze zin in heeft.