Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Van Ojik onzeker over akkoord over groei Schiphol

 |
 Geplaatst door: webbeheer 
 |
 Bekeken: 965 
|
 Hoofddorpse Courant 
Van Ojik onzeker over akkoord over groei Schiphol

HOOFDDORP - De bewonersvertegenwoordiger aan de zogeheten Alderstafel, Cees van Ojik uit Zwanenburg, heeft twijfels of er volgend jaar een algeheel akkoord kan worden gesloten over de groei van Schiphol. Dat zei hij donderdagavond na afloop van een vergadering van de gemeenteraad.

Luchtvaartsector, rijksoverheid, regionale bestuurders en bewonersgroepen sloten in 2008 een voorlopig akkoord. Zij werden het erover eens dat Schiphol beperkt mag groeien onder voorwaarden dat er een nieuw geluidsstelsel komt en dat er een pakket maatregelen wordt ingevoerd om de overlast te verminderen.

Volgens Van Ojik is het nieuwe geluidsstelsel het meest cruciale onderdeel van het voorlopige akkoord. Op dit moment wordt er een experiment gehouden, dat tot 1 november volgend jaar doorloopt. Daarna moet blijken of het nieuwe stelsel voldoet en definitief kan worden ingevoerd.

Als bijvoorbeeld de luchtvaartsector het stelsel afwijst, valt daarmee het hele Alders-akkoord in duigen. Volgens Van Ojik wordt het nog een heel karwei om alle partijen aan de Alderstafel op één lijn te krijgen. Bewonersgroepen kunnen het akkoord ook nog afwijzen doordat de maatregelen tegen overlast onvoldoende blijken te zijn.

De oud-huisarts uit Zwanenburg was naar het raadhuis gekomen, omdat de gemeenteraad zich moest uitspreken over de vraag of hij ook volgend jaar de bewonersvertegenwoordiger van Haarlemmermeer mag zijn in de Commissie Regionaal Overleg Schiphol (CROS). Van Ojik is dat al sinds 2003 en na twee periodes van vier jaar kan hij nu alleen nog voor een jaar worden herbenoemd.

De bewonersvertegenwoordiger is vooral in Floriande niet onomstreden, zo bleek donderdagavond. Wijkbewoners verwijten Van Ojik dat hij aan de Alderstafel kennelijk akkoord is gegaan met de definitieve invoering van de vaste vliegroute, de zogeheten Spijkerboorroute, die zoveel kwaad bloed heeft gezet in Floriande. Hij zou daarbij onvoldoende contact hebben gehouden met de geplaagde wijk.

Bewoonster Ria Schavemaker uit Floriande pleitte er daarom voor om eens een ander te benoemen die de belangen van haar wijk beter zou kunnen behartigen. Zij sprak over een zekere bedrijfsblindheid als iemand vele jaren in een commissie zit.

Voorzitter Eef Haverkort van de Vereniging Verzamelde Platforms Vlieghinder Schiphol was het daarna met haar eens dat verfrissing op zijn tijd geen kwaad kan, maar dat dit in geval van Van Ojik een zeer moelijke zaak is. Hij zei dat de Zwanenburger in de loop der jaren zo’n kennis heeft opgebouwd, dat de bewoners deze ervaring aan de Alderstafel zeker niet kunnen missen. Haverkort hekelde een brief van een tegenstander van Van Ojik, die de integriteit van de delegatieleider zou hebben aangetast.

Alle fracties in de gemeenteraad én wethouder Arthur van Dijk van Luchthavenzaken onderschreven de waarde van Cees van Ojik in de CROS én aan de Alderstafel. Van Ojik zelf heeft aangegeven dat de afronding van de Alderstafel zijn laatste kunstje is en dat hij er daarna mee stopt.

De gemeenteraad ging er niet op voorhand mee akkoord dat het college daarna bepaalt wie hem gaat opvolgen. HAP-raadslid Ron Heimerikx stelde voor een soort sollicitatieprocedure te houden, net als in 2003 is gebeurd. Wethouder Van Dijk zegde toe dat hij met een voorstel naar de raad komt hoe de opvolging van Van Ojik wordt geregeld.


Reacties op dit bericht

Geplaatst door jhgriese uit Amstelveen

Een ingestoken poppen kast.