Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Van Geel: kabinet achter milieuplan luchtvaart

 |
 Geplaatst door: webbeheer 
 |
 Bekeken: 565 
|
 Dagblad van het Noorden 
Van Geel: kabinet achter milieuplan luchtvaart

DEN HAAG -  Het kabinet vindt het een goed idee om de luchtvaart te laten betalen voor de extra uitstoot van broeikasgassen. Staatssecretaris Van Geel (Milieu) zei dat woensdag in de Tweede Kamer.

De Europese Commissie lanceerde onlangs het plan om de CO2-uitstoot door vliegtuigen terug te dringen. Maatschappijen die meer willen uitstoten dan waar ze toestemming voor hebben, moeten rechten bijkopen. Volgens Van Geel steunt Nederland een ,,snelle invoering’’ van deze zogenoemde CO2-emissiehandel voor de luchtvaart.

Andere bedrijven en industrieën als energiecentrales die broekasgassen uitstoten, hebben al te maken met deze emissierechten en de handel hierin.

Andere maatregelen

Nederland ziet ook brood in andere maatregelen om de vliegtuigmaatschappijen te laten betalen voor de milieueffecten, aldus Van Geel. Dat zou bijvoorbeeld om een milieuheffing per ticket kunnen gaan.

D66-Kamerlid Van der Ham bepleitte eerder al in het kader van de VROM-begroting 2006 een kerosine-belasting op vluchten tussen Nederland en Duitsland. Dat kan volgens hem eenvoudig, omdat beide landen al een dergelijke accijns kennen voor hun binnenlandse vluchten.

Van Geel wil het D66-voorstel graag achter de hand houden. De staatssecretaris ziet vooralsnog meer in de Europese milieuaanpak voor de luchtvaart dan een kleiner akkoord tussen twee lidstaten.

Tijdens de milieuraad, de vergadering van Europese milieuministers, in december zal het EU-milieuplan voor de luchtvaart besproken worden.


Reacties op dit bericht