Platform Vlieghinder Regio Castricum
 

VVD wil luidruchtige AWACS weg hebben van Geilenkirchen

 |
 Geplaatst door: A Holwerda 
 |
 Bekeken: 767 
|
 Luchtvaart =Nieuws= 
VVD wil luidruchtige AWACS weg hebben van Geilenkirchen

DEN HAAG - De VVD wil dat de NAVO haar AWACS-toestellen weghaalt van vliegbasis Geilenkirchen, dat vlak over de Nederlandse grens ligt. Inwoners van het Limburgse Schinveld en omgeving protesteren al lange tijd tegen de toestellen, die technologisch behoorlijk verouderd zijn en veel geluid produceren. De vorige minister van Defensie Henk Kamp probeerde tevergeefs het probleem onder de aandacht te brengen bij de NAVO.

“Bijna overal in de wereld vliegen nieuwere Awacs dan de Boeings die vanaf Geilenkirchen vliegen. En juist bij vliegveld Geilenkirchen veroorzaken deze vliegtuigen bijzonder veel overlast bij een paar duizend bewoners aan de Nederlandse kant van de grens,” zo zegt woordvoerster Helma Neppérus van de VVD. Ze is teleurgesteld dat de NAVO destijds de oproep van Kamp om iets aan de lawaaiige toestellen te doen niet serieus nam.

“Als het probleem niet linksom kan worden opgelost, dan rechtsom”, aldus Neppérus. “Dan wordt het tijd dat naar andere vliegvelden in Europa wordt uitgeweken. Vliegvelden waar geen woonwijken omheen liggen, zoals rond Geilenkirchen het geval is.”

Helma Neppérus zal deze oplossing voorstellen tijdens het overleg dat morgen (20 november) in de Kamer over dit onderwerp wordt gehouden.

Het ontwerp van de AWACS-toestellen stamt al uit de jaren ’50 en zou volgens civiele normen niet meer voldoen aan de geluidseisen. De NAVO gebruikt echter nog veel van deze toestellen


Reacties op dit bericht

Geplaatst door Jan Griese uit Amstelveen

Linksom of rechtsom, Die krengen moeten inderdaad daar weg.

Geplaatst door Willem uit Heemskerk

Dat zou ik niet te hard roepen. Voor je het weet heeft Cerfontaine nog wel een plekkie over in het dunbevolkte gebied ten noorden van de Polderbaan. Als er maar getankt wordt op Schiphol, de bemanningen hun inkopen in de taxfree shops doen en de auto in de parkeergarage gezet wordt.

Geplaatst door Els uit castricum

Het is toch van den zotte, dat we in dit land om een stukje stilte moeten smeken? Wat zeg ik, de overheid zou moeten zorgen dat die stilte in orde is maar dat doen ze dus helemaal niet. Wij moeten maar wennen aan lawaai en onze kinderen moeten maar met lawaai opgroeien. Treurig!