Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Uurtje langer slapen rond Schiphol

 |
 Geplaatst door: A Holwerda 
 |
 Bekeken: 721 
|
 Haarlems Dagblad 
Uurtje langer slapen rond Schiphol

Schiphol-oost -  Het nieuwe provinciebestuur van Noord-Holland wil dat inwoners rond Schiphol een uur langer nachtrust krijgen.

Het nachtregime van Schiphol moet worden opgerekt van 06.00 naar 07.00 uur. Dat is donderdag bekendgemaakt bij de presentatie van het nieuwe collegeprogramma.

Met de PvdA dit keer binnen de gelederen wil het college krachtdadiger gaan besturen. De titel van het programma van VVD, CDA, PvdA en GroenLinks is dan ook ‘krachtig in balans’.

Informateur Ton Hooijmaijers van de VVD kwam met een aantal opmerkelijke initiatieven. Zo wil de provincie via convenanten met luchthaven en Rijk bewerkstelligen dat vliegtuigen niet mogen vertrekken en landen tussen 23.00 en 07.00 uur, om de hinder voor omwonenden te verminderen. Die moeten al leven met het gegeven dat het Rijk de luchthaven heeft toegezegd dat het aantal vluchten de komende jaren mag toenemen tot ruim 500.000.

Voorts vindt het nieuwe bestuur dat woningbouw binnen de geluidsgrenzen de komende jaren moet kunnen en mogen. Nu geldt een verbod, waarvan vooral de kleinere dorpskernen van Haarlemmermeer last hebben.

De provincie wil zwakkere gemeenten aanpakken. ,,Een krachtige provincie vraagt om sterke gemeenten. Als gemeenten, na een bestuurskrachtmeting met negatief resultaat, niet binnen een jaar zelf tot een fusie komen, dan zullen wij het initiatief nemen’‘, aldus Hooijmaijers. Ook wil hij overlegorganen die voor te veel bestuurlijke drukte in de Randstad zorgen, zoals stadsregio Amsterdam of gewest Gooi- en Vechtstreek, ‘opschonen’.

Andere uitingen van voorgenomen daadkracht: het nieuwbouwproject van het provinciehuis in Haarlem van architect Mateo is per direct stopgezet. Gemaakte kosten (ruim 7 miljoen euro) en een mogelijke schadeclaim worden voor lief genomen. Het college zet in op een nieuw plan uitgaande van renovatie en restauratie van het provinciehuis.

Voorts steunt het provinciebestuur de aanleg van een tweede grote zeesluis bij IJmuiden, men wil onder voorwaarden meedoen aan proeven met rekeningrijden, er komt ‘ergens in Noord-Holland’ één proef met gratis openbaar vervoer. Verder wordt onderzocht of AT5 en RTV-Noord-Holland kunnen samensmelten tot een grote regionale tv-zender.

Donderdag 12 april worden de portefeuilleverdeling en de namen van de nieuwe gedeputeerden bekend gemaakt. Het nieuwe college van GS wordt dan geïnstalleerd.


Reacties op dit bericht

Geplaatst door Els uit Castricum

Het nachtregime oprekken van 6 uur naar 7 uur?
Waar gaan ze dat doen? Want in Castricum is er geen nachtregime geweest. De hele nacht zijn ze vannacht overgebulderd, we hadden er hartkloppingen van. En van 6 uur af vliegen is hier ook niet geweest dus het oprekken naar 7 uur is voor mij en vele anderen een vraagteken. Maar goed, het is een hoopvol bericht.

Geplaatst door Gerard uit NULL

Els, dit voorstel is een RAMP voor Castricum. Met dit voorstel wordt voortaan bij voorkeur AL HET landende vliegverkeer niet tot 6 uur, maar tot 7 uur recht over onze gemeente gestuurd. Hoezo nog even bijkomen van een onrustige nacht?

Geplaatst door Willem uit Heemskerk

Even voor de duidelijkheid. Nachtregime betekent niet anders dan dat ze een uur langer de nachtroutes volgen en dat de vluchten gedurende die tijd tot de nachtvluchten gerekend gaat worden en wat zwaarder tellen in de jaargeluidsbelasting. Dat het provinciebestuur het heeft over een uur langer slapen is de gotspe van de eeuw. Als ze echt niet beter weten behoren ze heel snel hun pluche te verlaten. Het is godgeklaagd. Ik mag blij zijn als ik 3 uur lang niks hoor.

Geplaatst door Willem uit Heemskerk

Ok. Heb het maar even bij de provincie opgezocht. Journalisten kunnen niet lezen en ze interpreteren het met hun eigen zeer beperkte kennis van zaken. Er staat in het collegeakkoord: 'Verruiming van het nachtregime van 06.00 naar 07.00 uur kan onderdeel zijn van het convenant hinderbeperking.'
Er wordt niets gezegd over een uur langer slapen, dat maakt de journalist er maar van. Die denkt dus dat Schiphol dicht is 's nachts. Ongelofelijk maar waar.
Let wel dat er in de zin staat 'KAN'. Dat maakt het punt dus direct boterzacht. Politieke taal om het wel even te noemen en vervolgens weer te vergeten. Zelfs de nieuwsredactie van de provincie verdoezelt de zaak en spreekt in de samenvatting over dat het MOET. Zand in de ogen strooien dus.