Platform Vlieghinder Regio Castricum
 

‘Uitplaatsen vluchten Schiphol juridisch moeilijk’

 |
 Geplaatst door: webbeheer 
 |
 Bekeken: 621 
|
 Volkskrant ANP 
‘Uitplaatsen vluchten Schiphol juridisch moeilijk’

SCHIPHOL - Het uitplaatsen van vluchten van Schiphol naar Lelystad of Eindhoven kan op juridische problemen stuiten. Dat heeft de landsadvocaat laten weten aan het kabinet, zo zei de vroegere commissaris van de koningin in Groningen, Hans Alders, woensdag tijdens een discussiebijeenkomst over de toekomst van Schiphol.

Alders is voorzitter van een commissie die onderzoekt of het nog mogelijk is om het vliegverkeer op Schiphol te laten groeien. Eén van de opties is daarbij de chartervluchten en prijsvechters te verplaatsen naar kleinere vliegvelden. Volgens Alders is het echter de vraag of luchtvaartmaatschappijen kunnen worden verplicht om uit te wijken naar Lelystad of Eindhoven.

De commissie van Alders, waarin naast de luchtvaartsector en regionale bestuurders ook bewoners vertegenwoordigd zijn, adviseert het kabinet over de toekomst van Schiphol. In juni kwam de commissie met het advies om Schiphol tot eind 2010 480.000 vluchten per jaar te laten uitvoeren. Nu zijn dat er nog 440.000. Die uitbreiding was noodzakelijk om te voorkomen dat Schiphol in de loop van dit jaar ‘op slot’ zou moeten wegens het overschrijden van de geluidsregels.

De commissie komt eind maart volgend jaar met een advies voor Schiphol tot 2020. Daarna volgt er nog een advies voor de lange termijn. Alders zei woensdag dat het onderlinge vertrouwen eerst minimaal was, maar dat de deelnemende partijen aan het overleg inmiddels inzien dat van belang is om met een gezamenlijk standpunt te komen. Volgens hem is dat echter geen garantie dat er volgend voorjaar een unaniem advies op tafel ligt.


Reacties op dit bericht

Geplaatst door L.R. Aalegeiz uit Spaarndam

Getverdemme.

Is het geen veiligheidsissue dan is het wel een economische drogreden. Als die op zijn gooien we het op andere ondoorzichtigheden als juridische onmogelijkheden.

Den Haag sust vredig verder.