Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Uitgeest verbolgen over bijna-crash vliegtuigen

 |
 Geplaatst door: webbeheer 
 |
 Bekeken: 1219 
|
 NHD 
Uitgeest verbolgen over bijna-crash vliegtuigen

UITGEEST - Het gemeentebestuur van Uitgeest is uiterst verbolgen over de bijna-crash van twee vliegtuigen op 13 november boven het dorp. Luchtverkeersleiding Nederland vindt inmiddels dat de berichtgeving wordt overtrokken.

Op 13 november koersten volgens de online gegevens van diezelfde Luchtverkeersleiding twee vliegtuigen recht op elkaar af boven het Alkmaardermeer. Boven Akersloot kwamen ze elkaar bijna tegen.

Ze vlogen tegen alle regels in op dezelfde hoogte en aan het vliegpad te oordelen, ook naar dezelfde baan. Hadden ze zo doorgevlogen, dan waren ze boven de Lagendijk in Uitgeest gebotst en was er een catastrofe ontstaan. Dit gebeurde niet, doordat de te laag vliegende Garuda-Airbus vanuit het oosten een koerscorrectie toepaste en naar een andere baan vloog. De zaak is in onderzoek bij de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

Het college van Uitgeest is na het lezen van dit alles de schrik om het hart geslagen. Burgemeester Mieke Baltus noemt het in een boze brief aan Luchtverkeersleiding Nederland en een aantal andere Schiphol-organisaties ’onacceptabel’ dat het gemeentebestuur van Uitgeest hiervan onkundig is gehouden.

,,Wij hebben met de grootst mogelijke bezorgdheid kennisgenomen van de publicaties’’, schrijft Baltus. Ze wijst er nog eens op dat Uitgeest altijd tegen aanvliegroutes boven bewoond gebied heeft gepleit, en pleit daar opnieuw voor.

De Luchtverkeersleiding reageert op nu.nl (http://www.nu.nl/binnenland/2974628/spreken-van-bijna-vliegramp-uitgeest-onverantwoord.html) dat zij baalt van de berichtgeving; voor de conclusie dat er sprake was van een bijna-ramp vindt zij het te vroeg. Over wat er dan wel is gebeurd, zwijgt LVNL echter.

’Verkeersleiding kletst’

Voorzitter Erwin von der Meer van het Platform Vlieghinder Regio Castricum vindt dat de Luchtverkeersleiding ’maar wat kletst’ als die stelt dat er niet gesproken mag worden van een bijna-ramp.

,,De bewoners rondom Schiphol worden voortdurend gewoon bij de neus genomen. De verkeersleiders vormen een eliteclub die niet op de vingers gekeken wenst te worden. In plaats dat men zegt: het is hier bijna finaal misgegaan, wat leren wij hieruit, reageren zij als verwende kinderen die elkaar de hand boven het hoofd houden.’’

Volgens Von der Meer was er wel degelijk sprake van een bijna-catastrofe. ,,Ik ga dat in mijn overleggen met Hans Alders (van Schiphol-overleg Tafel van Alders, red.) en de politieke partijen in Den Haag zeker aansnijden.’’

vindplaats


Reacties op dit bericht