Platform Vlieghinder Regio Castricum
 

Uitgeest had gewoon pech

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 851 
|
 dichtbij.nl Editie Noord Kennemerland 
Uitgeest had gewoon pech

Door: dichtbijredactie (Nieuwsblad de Kennemer)

UITGEEST - Het is maar sterk de vraag of de 600 bezwaarmakers in Uitgeest tegen de lage schadevergoeding door Schiphol een cent meer te zien krijgen. Het duurde al jaren eer de rechter zich over de zaak van de AVBU boog, maar de rechtbank was donderdag ook niet echt onder de indruk van de kracht van het betoog.

Probleem voor de AVBU is dat het lastig is, zo niet onmogelijk, te bewijzen dat Uitgeesters in de jaren 2008-2009 hun huis niet of nauwelijks konden verkopen omdat geïnteresseerden waren afgeschrokken door de overlast van het vliegverkeer. Die nam toe door de aanleg en gebruik van de Polderbaan in 2003.

Wat wèl te bewijzen is, en dat kon ‘tegenstander’ Schadeschap Schiphol, is dat Uitgeest in die jaren niet echt afweek qua huizenverkoop, afgemeten tegen de landelijk trend. Kortom: de vliegtuigoverlast drukte de huizenverkoop niet echt. Hoewel dat voor de Haarlemse bestuursrechter niet echt een argument zal zijn, maakte het wel duidelijk tijdens de zitting van donderdag dat de AVBU voor de schier onmogelijk taak stond te bewijzen dat Uitgeester wel degelijk schade hebben geleden omdat ze hun huis nìet (of veel later pas) konden verkopen. Dat kopers afhaken of geïnteresseerden niet eens komen kijken naar een te koop staand huis wordt nu eenmaal nergens geregistreerd; een daadwerkelijke verkoop wel.

Voor deze waardedaling van hun huis willen 600 Uitgeesters een compensatie van het Schadeschap Schiphol. Die betwist de claim sowieso of soms de hoogte ervan. Gemiddeld is de toegekende compensatie (schade) tussen de 25 en 50 mille, maar velen zijn het daar niet mee eens, en dus spande de AVBU een rechtzaak aan.

De rechtbank gaf de AVBU donderdag ter zitting alle ruimte voor hun argumenten, maar liet uiteindelijk tussen de regels doorschemeren dat men gaat oordelen volgens de wetten&regels. En dat de juridische werkelijkheid wellicht voorbijgaat aan de dagelijkse werkelijkheid. Uitspraak over zes weken.


Reacties op dit bericht

Geplaatst door V.O.S. uit NULL

Verloedering. Onder. Schipholbeleid.

" De hoogste EU-rechter heeft bepaald dat pech zelden ontheffing van de vergoedingsplicht betekent. "

De luchtvaartsector is de veroorzaker van al de negatieve effecten die de omwonenden elke dag weer moeten incasseren. En dan wordt er in Nederland gesproken van pech? Er is maar 1 regel: de vervuiler betaald! De vervuiler dient er voor te zorgen dat het niet weer gebeurd!