Platform Vlieghinder Kennemerland
 

‘Uitbreiding luchtvaart achterhaald’

 |
 Geplaatst door: A Holwerda 
 |
 Bekeken: 806 
|
 Ravage Digitaal 
‘Uitbreiding luchtvaart achterhaald’

AMSTERDAM, 20 JAN 2009 – Nu de luchtvaart krimpt en het klimaatprobleem steeds urgenter wordt, is uitbreiding van luchthavens achterhaald. Dat stellen organisaties en omwonenden van Schiphol in een manifest, in reactie op het advies van de Tafel van Alders.

Woensdag behandelt de Tweede Kamer de luchtvaart. Dit wordt een belangrijk algemeen overleg, nu de krimp in de luchtvaart de groeiplannen op losse schroeven zet. In een brief aan Kamer roept het ‘Platform Vliegplafond’ de politici op de bakens voor de luchtvaart te verzetten. De organisaties hebben een manifest opgesteld met hun randvoorwaarden voor de luchtvaart.

De organisaties, waaronder Milieudefensie, de Brabantse Milieufederatie en negen bewonersplatforms rondom regionale vliegvelden, vinden dat eerst moet worden vastgesteld hoeveel luchtvaart er past binnen de Nederlandse klimaatgrenzen. Daarna kan pas besloten worden vanaf welk vliegveld er wordt gevlogen.

Hans Alders (PvdA), die november 2008 door minister Eurlings is gevraagd om op regionale vliegvelden ruimte te zoeken voor het opvangen van de groei van Schiphol, dient zich niet zonder meer te richten op het uitbreiden van regionale luchthavens. Nu de luchtvaart krimpt en het klimaatprobleem steeds urgenter wordt, is uitbreiding van luchthavens achterhaald, aldus het

manifest

.

Alders bereikte juni 2008 een akkoord over de toekomst van Schiphol met de luchtvaartsector, overheden en een deel van de bewonersgroepen. Onderdeel van dit plan is het verplaatsen van chartervluchten en prijsvechters naar andere luchthavens. Vervolgens is Alders door het kabinet aangesteld om elders een plek te vinden voor deze 70.000 extra vluchten waarvoor op Schiphol geen plaats zou zijn.

 


Reacties op dit bericht

Geplaatst door Els uit Castricum

Nu moest ik toch wel even glimlachen toen ik dit las. Wat een gebla,bla,bla is er over en met die Alderstafel geweest. Poppenkast dus en dat is niet omdat nu de feiten achterhaald dreigen te worden maar dat was het steeds. Mensen, die van de Platforms zitting hadden, moesten zwijgen of onder een schuilnaam wat op deze website schrijven.
Het is een vertoning geweest en nu blijkt het een zeepbel te worden. Het bewustzijn, dat het milieu toch echt nu voorrang moet gaan krijgen zal steeds meer toenemen. Het is nu even op de 2e plaats vanwege de kredietcrisis maar als die uit het slob is dan gaan we ons echt wel meer inspannen voor de uitgeputte aarde.