Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Uitbreiding Schiphol bedreigt dorp Rijsenhout

 |
 Geplaatst door: sijmen 
 |
 Bekeken: 1052 
|
 Milieudefensie Magazine 
Uitbreiding Schiphol bedreigt dorp Rijsenhout

Amsterdam, 12 oktober 2004—- Het Noordhollandse dorp Rijsenhout wordt in zijn voortbestaan bedreigd. Alles wijst er op dat Schiphol een zevende landingsbaan zal krijgen, een kilometer ten zuiden van en parallel aan de huidige Kaagbaan, waardoor een deel van de vierduizend inwoners noodgedwongen zal moeten verhuizen. Dit blijkt uit een artikel uit het blad Milieudefensie Magazine dat deze week verschijnt.

De eind vorige maand verschenen Nota Mobiliteit en de eerder verschenen Nota Ruimte van het kabinet gaan uit van een verdere groei van Schiphol van 60 miljoen tot 85 miljoen passagiers in 2020. Dit maakt de aanleg van een nieuwe landingsbaan noodzakelijk. Omdat Schiphol in noord-zuidrichting genoeg capaciteit heeft, kan alleen een oost-westbaan aan de behoefte van de luchthaven tegemoet komen. De enige plek die daarvoor vanwege internationale veiligheidsnormen in aanmerking komt is een kilometer ten zuiden en parallel aan de huidige Kaagbaan.

De nieuwe baan zou dan zo dicht bij Rijsenhout komen te liggen, dat in veel woningen de overlast te groot of de situatie te onveilig zou worden en je er niet meer zou mogen wonen. Dat stellen verkeersmedewerkers Evert Hassink en Joris Wijnhoven van Milieudefensie naar aanleiding van de onlangs verschenen Nota Mobiliteit van het kabinet Balkenende. De verwachting dat de komst van een zevende baan Rijsenhout zal bedreigen wordt onder meer ondersteund door professor Berkhout, oud-voorzitter van de commissie Geluidshinder Vliegtuiggeluid en Diederik Samsom,  woordvoerder milieubeleid van de PvdA.

Niet alleen in de Nota Mobiliteit en de Nota Ruimte wordt de weg vrij gemaakt voor een extra landingsbaan. Ook in het Streekplan voor Noord-Holland is er reeds een ruimtelijke reservering voor een ‘parallelle Kaagbaan’ gemaakt. Schiphol erkent in een reactie tegenover Milieudefensie Magazine dat de luchthaven deze optie onderzoekt, maar volgens de woordvoerder is het ‘nu te voorbarig om over Rijsenhout te praten, alles wat je daar nu over zegt, veroorzaakt onrust onder de bevolking.’


Reacties op dit bericht

Geplaatst door Gerard uit NULL

Ja natuurlijk 'veroorzaakt alles wat je erover zegt onrust'. Is dat een reden om de boel dan maar stil te houden??? Wat een drogreden! Met bewust stilhouden regeert de leugen! Schiphol, speel nu eens open kaart!

Geplaatst door Anne V uit NULL

Zullen we maar gewoon allemaal vertrekken.
Kunnen die eikels gewoon van heel noord-holland één groot Schiphol maken.

Geplaatst door vos uit uitgeest

De komplete Schiphol-group directie en de
mee-lopers uit de regering zouden ze in
een vliegtuig moeten stoppen en naar de
maan moeten laten vliegen, kunnen die
'witte boorden criminelen' daar een hele
grote criminelen-luchthaven bouwen.
Compleet met bolletjes-slikkers!
Dit, ter vervanging van het verzieken van
de provincie noord-holland!

Geplaatst door E Ksiet uit Castricum

Anne V, geen woorden maar daden aub. Vertrek jetzt naar het buitenland (niet stiekem met het vliegtuig gaan he!)
Dit is serieus het beste idee dat een van jullie hier ooit op de site geplaatst heeft. Bij deze dan ook het verzoek om anne voorzitter van het klachtenclubje te maken.