Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Twente Airport mag jaarlijks tienduizenden vluchten verwerken

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 993 
|
 nrc.nl 
Twente Airport mag jaarlijks tienduizenden vluchten verwerken

BINNENLAND - Als het aan het ministerie van Infrastructuur en Milieu ligt, mogen vanaf de vroegere militaire vliegbasis Twente straks 22.000 vliegtuigen per jaar landen of opstijgen. 6500 van die zogeheten vliegbewegingen zijn bedoeld voor grote commerciële vluchten, die vanaf 2016 kunnen worden uitgevoerd.
Het aantal van 6500 vliegbewegingen komt neer op negen vliegtuigen die per dag kunnen landen en weer opstijgen van Enschede Airport Twente. De overige 15.600 starts en landingen - ruim 21 vluchten per dag - zijn bedoeld voor zakenvluchten, lesvluchten en recreatief verkeer. Dit kleine vliegverkeer kan volgend jaar al van start gaan.

DOEL: 930.000 PASSAGIERS PER JAAR
In totaal moeten op den duur 930.000 passagiers per jaar gebruik kunnen maken van de luchthaven. Daarmee neemt het ministerie het basisscenario van de partijen achter de ontwikkeling van het vliegveld als burgerluchthaven over. In een tweede scenario kwam het aantal passagiers in 2030 hoger uit, met een maximum van twee miljoen per jaar.

“Als in de toekomst blijkt dat er meer ruimte voor de luchthaven nodig is, kan in een nieuwe besluitvormingsprocedure het luchthavenbesluit worden aangepast”, zo stelt het ministerie over de keuze voor het zogenoemde lage scenario.

VOORSTEL MOET NOG NAAR HET PARLEMENT
Als het voorstel van het kabinet ongeschonden de eindstreep haalt, mag tussen 06.00 uur en 23.00 uur op de luchthaven worden gevlogen. Als een vlucht vertraagd is door een technische storing of vanwege het weer, mogen toestellen uitzonderlijk tot middernacht landen.

De komende tijd kunnen belanghebbenden hun commentaar geven op het ontwerpbesluit van het ministerie. Daarna moet het voorstel ook nog worden behandeld door het parlement.

INVESTERING VAN 16 MILJOEN NODIG
Met de herontwikkeling tot burgerluchthaven is ruim zestien miljoen euro publiek geld gemoeid, afkomstig van de provincie Overijssel, de gemeente Enschede en het rijk. Ondertussen bekijkt de Europese Commissie of de toegezegde steun door de overheid past binnen de Europese regels voor staatssteun. (Novum)


Reacties op dit bericht