Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Transavia piloot valt in slaap

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 816 
|
 haarlems dagblad.nl 
Transavia piloot valt in slaap

SCHIPHOL - Een piloot van Transavia is tijdens een vlucht naar Kreta in slaap gevallen. De maatschappij stelt een onderzoek in naar het voorval, maar dat leidt niet tot sancties tegen de piloot, laat een woordvoerster van het bedrijf weten.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid wacht het interne rapport van Transavia af. De onderzoekers doen geen eigen onderzoek naar dit ‘ernstige incident’.

Uit de kwartaalrapportage van de onderzoeksraad blijkt dat de Boeing 737 op 20 september naar Kreta vloog. Na 2,5 uur vliegen verliet de gezagvoerder de cockpit om naar het toilet te gaan. Na terugkomst reageerde de co-piloot niet op de oproep via de intercom om de deur te openen. Toen hij later alsnog de deur had geopend, trof hij binnen de piloot slapend aan. Omdat de automatische piloot aan stond tijdens de vlucht, had dit geen direct gevolg, stelt Transavia.

Het incident bevestigt het onderzoek dat de pilotenbond VNV onlangs had gehouden naar de werk- en rusttijden. Daaruit bleek dat een op de drie piloten in de laatste zes maanden wel eens in slaap was gevallen in de cockpit. Meestal heeft dat geen gevolgen omdat de automatische piloot in werking is en er nog een tweede piloot aanwezig is. Wanneer die dan echter naar het toilet gaat, zoals bij de Transaviavlucht, dan had dat bij een calamiteit wel een probleem kunnen zijn.


Reacties op dit bericht

Geplaatst door A. Boeing uit Hoofddorp

Geen idee hoe de beste man/vrouw de rusturen vóór de vlucht heeft gebruikt maar mogelijk was slapen thuis niet goed mogelijk vanwege al dat vliegtuiglawaai? Routes gaan immers wel om gemeenten met directeuren heen maar een eenvoudige piloot........