Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Topman Schiphol over naar VNO

 |
 Geplaatst door: sijmen 
 |
 Bekeken: 856 
|
 het Parool 
Topman Schiphol over naar VNO

Topman Schiphol over naar VNO

(Van onze redactie economie)

AMSTERDAM - Schiphol-topman Gerlach Cerfontaine (58) is kandidaat voor de opvolging van Jacques Schraven, voorzitter van de werkgeversorganisatie VNO-NCW. De voordracht moet uiterlijk eind juni rond zijn. Cerfontaine is met afstand de favoriet op het kandidatenlijstje van de werkgeversorganisatie.

Cerfontaine is in verlegenheid gebracht nu het nieuws voortijdig bekend is geworden. Hij laat ook nadrukkelijk weten dat hij zichzelf niet kandidaat heeft gesteld. Hij zegt dan ook in feite geen kandidaat te zijn, maar wil ook niet zeggen dat hij de benoeming zal afwijzen. Bij VNO gaan betrokkenen ervan uit dat Cerfontaine de enige overgebleven kandidaat is. De woordvoerder van VNO-NCW had vanmorgen geen commentaar beschikbaar.

Het mogelijke vertrek van Cerfontaine komt niet als een verrassing. In februari stelde hij het kabinet een ultimatum. Cerfontaine eiste dat Den Haag uiterlijk eind maart een besluit zou nemen over de privatisering van Schiphol. ‘‘We zijn na zeven jaar aan het lijntje te zijn gehouden en na dertig miljoen gulden geïnvesteerd te hebben aan het eind van ons Latijn,’’ zei hij. ‘‘Geeft het kabinet geen uitsluitsel, dan kan heel de wereld zien hoe wij hier in Nederland met mooie bedrijven als Schiphol omgaan.’’ Haast is volgens Cerfontaine geboden, aan de vooravond van het gevecht om de luchthaven Zaventem bij Brussel. Die luchthaven wordt geprivatiseerd. Als Schiphol niet toeslaat, blijft het met een concurrent in de achtertuin zitten.

De noodkreet van Cerfontaine was tevergeefs, want de kogel is nog niet door de kerk. Het CDA, dat tegen een beursgang van Schiphol is, blijft hierover in discussie met coalitiepartner VVD, die onder voorwaarden akkoord is met de verdere verzelfstandiging.

Cerfontaine trok verder de aandacht van VNO-NCW door te onderstrepen dat de economie schade oploopt door gebrek aan leiderschap. Daardoor wordt onvoldoende geïnvesteerd in de Randstad. Cerfontaine wilde omwille van het belang van de luchthaven ook dat Schiphol zou investeren in projecten in de Randstad.

Cerfontaine is van huis uit arts. Na een loopbaan als directeur van diverse ziekenhuizen - als laatste het het Academisch Ziekenhuis Utrecht (AZU), waar hij bestuursvoorzitter was - stapte Cerfontaine in 1998 over naar Schiphol, waar hij Hans Smit opvolgde.

© Het Parool, 31-3-2004


Reacties op dit bericht