Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Toestel Ryanair zonder toestemming opgestegen vanaf Eindhoven Airport

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 653 
|
 omroep brabant.nl 
Toestel Ryanair zonder toestemming opgestegen vanaf Eindhoven Airport

EINDHOVEN - Een vliegtuig van de Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair is in oktober zonder toestemming opgestegen vanaf Eindhoven Airport. Door een miscommunicatie met de verkeersleiding op het vliegveld dachten de piloten van de Boeing 737 dat ze toestemming hadden gekregen om te vertrekken vanaf de startbaan. Dat bleek niet het geval te zijn, zo meldt de Onderzoeksraad voor de Veiligheid.
De bemanning van het Ryanair-toestel was op 11 oktober 2012 klaar voor vertrek naar Londen Stansted. Wegens werkzaamheden aan de taxibaan van Eindhoven Airport kregen de piloten de opdracht om via de startbaan te taxiën.

Miscommunicatie
Daar gaven de gezagvoerder en zijn co-piloot gehoor aan. Toen zij aan het begin van de startbaan stonden, werd hen verzocht om de radiofrequentie te veranderen. De gezagvoerder verklaart dat de grondverkeersleider hen daarbij ‘een goede vlucht’ wenste. Ze veranderden de radiofrequentie en stegen vervolgens op omdat ze dachten dat ze toestemming voor vertrek hadden.

Nog tijdens de klim van het toestel meldde de verkeersleider in de toren dat hij nog geen toestemming had gegeven om op te stijgen. De Onderzoeksraad voor de Veiligheid heeft een onderzoek ingesteld. Volgens de raad was er geen botsingsgevaar met andere vliegtuigen.

Resultaten deze zomer verwacht
In een reactie laat de Onderzoeksraad weten ‘gemiddeld negen maanden nodig te hebben’ voor een onderzoek. De resultaten van dit onderzoek worden dan ook pas over een halfjaar verwacht.


Reacties op dit bericht

Geplaatst door L.R. Aalegeiz uit IJmuiden

Dat de Onderzoeksraad voor de Veiligheid een zwangerschapsperiode nodig heeft om een en ander uit te zoeken vind ik opvallend.

Wat ik zorgwekkend vind is dat we nooit zullen weten dat de Onderzoeksraad voor de Veiligheid allemaal niet te weten krijgt.