Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Toespraak bij overhandiging petitie

 |
 Geplaatst door: webbeheer 
 |
 Bekeken: 800 
|
 Gezamenlijke Platforms Milieudefensie 
Toespraak bij overhandiging petitie

Klik voor een vergroting Klik voor een vergroting

Beste mensen,  Geachte volksvertegenwoordigers

Op de eerste plaats: actievoerders allemaal geweldig bedankt voor jullie komst. Hartverwarmend. Jullie zijn het topje van de IJsberg. Veel mensen hebben laten weten dat ze niet konden komen omdat ze moesten werken. Anders had het Plein vol gestaan. Vergeet niet dat er honderdduizenden mensen overlast hebben van Schiphol en honderdduizenden er niet meer van slapen. Mensen, onderweg hiernaartoe heb ik veel mensen horen zeggen wat ik zelf ook dacht. Ik had nooit gedacht dat ik nog eens als actievoerder op het Plein in Den Haag zou staan. Ik had altijd het idee dat niemand mij zo gek zou kunnen krijgen.
Het is Schiphol gelukt. Het geeft aan hoe erg het is.

Tja Schiphol, onze nationale trots en onze regionale ellende. Zo mogen we het best noemen. Het is natuurlijk prachtig dat iedereen uit Nederland drie keer per dag naar overal op de wereld kan vliegen voor bijna niets, maar die “vooruitgang” tussen aanhalingstekens, heeft ook een keerzijde. Honderdduizenden mensen die er last van hebben. Commentaar van de politiek: maar het is zo goed voor de economie! Dat moeten jullie er voor over hebben. Nou dat hebben wij toevallig niet. Wordt er op de grond een snelweg aangelegd, zijn ze eerst jaren aan van alles aan het bakkelijen en wordt alles en iedereen zo veel mogelijk ontzien. Moeten ze ook blijven doen. Wordt er boven onze hoofden een snelwegstelsel compleet met een Prins Claus plein aangelegd, moeten wij onze mond houden en niet zeuren, want het is zo goed voor de Nederlandse economie. Den Haag zou naar de omgeving van Schiphol verplaatst moeten worden. Ik ben benieuwd hoe lang de vogelvrije situatie van nu nog zou duren.

Het topje van de ijsberg, een prachtig symbool.
Het geeft goed aan wat er mis is. Het gevaar van een ijsberg is niet datgene wat boven het water uitsteekt, maar wat er onder zit. Zo ook met de overlast. Waar ze hier in Den Haag vol overgave over zitten te praten is het minst dichtbevolkte gebied dichtbij Schiphol. Het zogenaamde binnengebied.  Is uitstekend dat ze daar maatregelen voor nemen, want je zult er maar wonen. Maar daar wonen maar 2% van de mensen die overlast hebben van Schiphol. De truc is dat de andere 98% (het buitengebied, dus alles onder het topje) vogelvrij is, en als het aan de regering ligt dat ook blijft. Dat is onaanvaardbaar!!!.
Het is heel slim van Schiphol dat ze het voor elkaar hebben gekregen, dat de Haagse werkelijkheid is dat er in wettelijke zin alleen gepraat wordt over dat binnengebied. Kan Schiphol ondertussen lekker zijn gang gaan.
Het is stom van Den Haag dat ze zich nog steeds voor dat karretje van Schiphol laten spannen.
Als je de regering mag geloven vergaat Nederland als Schiphol pas op de plaats zou moeten maken. Nou mensen vergeet dat maar rustig. Als dat zo was zou ik hier niet staan en ik weet zeker, jullie ook niet. Dat willen wij ook niet.
Wat wij wel willen is dat de Tweede Kamer eindelijk ontwaakt uit hun droom en nu eindelijk eens maatregelen gaat nemen. Van regeringen moeten wij het niet hebben, die liggen allemaal bij Schiphol onder de warme deken. Of ze nou rooms rood, paars of maatschappelijk betrokken rechts zijn, het maakt geen donder uit.
Vandaar onze petitie.
Daarin eisen wij dat er eindelijk dat gebeurt wat er al lang had moeten gebeuren.
Regering en parlement moeten primair opkomen voor de belangen van de burger en niet alleen voor de belangen van Schiphol. En dat laatste gebeurt. Wij zijn niet tegen goede luchtverbindingen die de economie ook echt vooruit helpen. Waar we faliekant tegen zijn is groei om de groei. 600.000 vliegbewegingen als doel zonder je af te vragen wat het economisch nut is. Je zult maar in de buurt van Schiphol wonen
Wij spreken hierop onze Tweede Kamerleden aan. Corrigeer deze regering. U heeft een paar weken geleden nog laten zien dat u het kunt, zelfs kamerbreed!! Dat verwachten wij nog een keer, maar dan nu over Schiphol. Denk aan de onderkant van de ijsberg. U wilt toch niet dat de politiek de weg van de Titanic volgt, nl dat zij in hoogmoed denkt dat ze niet ten onder kan gaan. Ik kan u garanderen dat het vertrouwen in de politiek in de wijde omtrek rond Schiphol zoek is. Helemaal na het bekend worden van het standpunt over de toekomst van Schiphol. Groei, groei en nog eens groei en de burger moet maar slikken en kan stikken.
Eigenlijk is het te gek voor woorden dat het volk de volksvertegenwoordigers moet wijzen op het feit dat er burgers in nood zitten en dat het de taak van de volksvertegenwoordiging is daar echt iets aan te doen. Denk aan de honderdduizenden die overmatige hinder hebben en niet te vergeten, de honderdduizenden die er niet meer van slapen.
Namens de omwonenden en milieudefensie bieden wij u hierbij onze petitie aan. Daarin staat wat wij willen. Wij zullen uw gedragingen kritisch volgen. Geen woorden maar daden.


De petitie vindt u ==> hier.

De eerste impressie van de aktie vindt u ==>hier, een foto-impressie van de actie vindt u ==> hier


Reacties op dit bericht