Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Toekomst vliegveld Eelde somber

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 941 
|
 nos.nl 
Toekomst vliegveld Eelde somber

Het vliegveld Eelde (Groningen Airport Eelde) kan waarschijnlijk nooit op eigen benen staan en kan niet overleven zonder blijvende overheidssteun. Dat concludeert de Noordelijke Rekenkamer na een onderzoek (pdf).

Het achterland van ‘Eelde’ is dunbevolkt en er is een moordende concurrentie van luchthavens als Lelystad en Eindhoven. Die zijn bovendien door het Rijk aangewezen als overloop voor Schiphol, en Eelde niet. Ook veel noordelijke reizigers vliegen vanaf Schiphol of een andere luchthaven. “Dat vormt een reëel risico voor de nabije toekomst.”

Te weinig bemoeienis
In het rapport wordt vastgesteld dat de provincies Groningen en Drenthe, twee belangrijke aandeelhouders van GAE, zich te weinig bemoeien met het reilen en zeilen van het vliegveld. De provinciebesturen beroepen zich steeds op “gedateerde en rooskleurige toekomstverwachtingen en negeren de economische realiteit”. Een debat over nut en noodzaak van een luchthaven in het noorden zijn ze de laatste jaren uit de weg gegaan, zeggen de onderzoekers.

Eelde kreeg dit voorjaar, na een juridische strijd van 35 jaar, een verlengde start- en landingsbaan. Sindsdien kunnen er grotere toestellen terecht en kan er op bestemmingen verder weg worden gevlogen, maar daar is nog maar weinig van terechtgekomen, zegt de Rekenkamer.


Reacties op dit bericht